Μηνιγγιτιδόκοκκο έδειξαν σήμερα τα αποτελέσματα των μοριακών ελέγχων που έγιναν μετά τον θάνατο του τετράχρονου παιδιού το οποίο προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα και πέθανε μέσα σε 12 ώρες αλλά και για το 16μηνών παιδί που μεταφέρθηκε από το Νοσοκομείο Χανίων και νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων στο Νοσοκομείο Χανίων, Διευθυντή της Ογκολογικής κλινικής, λοιμωξιολόγο Γιάννη Βαρθαλίτη «τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων από υγρό του εγκεφαλονωτιαίου μυαλού του τετράχρονου παιδιού που πέθανε απέδειξαν ότι πρόκειται για Neisseria meningitidis, δηλαδή κλασικό Μηνιγγιτιδόκοκκο».
Όσο για το 16μηνων παιδί που νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ, σύμφωνα με τα ευρήματα των μοριακών εξετάσεων που έγιναν στο αίμα του « απομονώθηκε το ίδιο μικρόβιο, Neisseria meningitidis» και παρουσιάζει θεαματική βελτίωση.
Να σημειωθεί πως τα ευρήματα έχουν επιβεβαιωθεί με μοριακό τρόπο ( psr test) από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.
Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα ο εμβολιασμός των παιδιών για μηνιγγίτιδα κρίνεται απαραίτητος ωστόσο το υψηλό κόστος του εμβολίου δεν καλύπτεται από κανένα ασφαλιστικό ταμείο.