Η Ηρακλειώτισσα αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου σήμανε γενικό συναγερμό με αφορμή τους αυριανούς μαζικούς πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας σε λεκανοπέδιο Αττικής, Πάτρα, Ηράκλειο και Λάρισα, από τράπεζες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ενημερώθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – που αυτό το διάστημα έχει σειρά επαφών με τραπεζίτες – και εκδόθηκε ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο καλούνται οι τράπεζες να αναστείλουν τις αυριανές διαδικασίες δικαστικά, μέχρι νεωτέρας.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομίας αναμένεται αύριο να εκδώσει σχετική οδηγία επί του θέματος, ενώ επιταχύνονται οι διαδικασίες εισαγωγής νομοθετικού πλαισίου προκειμένου να λυθεί το ζήτημα προστασίας της πρώτης κατοικίας διά νόμου.

Η ευαισθησία της υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη για το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ήταν δεδομένη, καθώς και προεκλογικά είχε δεσμευτεί σχετικά με το θέμα. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ως προς την πλήρη προστασία της α” κατοικίας, ωστόσο τα σχετικά μέτρα μένουν να εξειδικευτούν με νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας.