Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 7 Μαΐου οι εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωση του σωμετείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρεται:

«Οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων, Πα.Γ.Ν.Η. – Βενιζελείου, πραγματοποιούμε κοινή τρίωρη στάση εργασίας 08:00 έως 11:00 και παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια την Πέμπτη 7 Μαΐου στις 09:30 το πρωί. Οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων διεκδικούμε άμεσες λύσεις για τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά τόσο εμείς όσο και οι ασθενείς μας.

Ο όγκος της δουλειάς και η εντατικοποίηση αυξάνονται κατακόρυφα. Μέχρι τώρα καμία διαδικασία για την προκήρυξη των 4.500 προσλήψεων πανελλαδικά δεν έχει γίνει και που σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό όταν τα τελευταία χρόνια έχουν αποχωρήσει 17.000.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου τραγικά μειωμένος φέτος (ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από 99.033.900 ευρώ το 2010 μειώθηκε σε 48.517.794 ευρώ το 2015) δεν επαρκεί ούτε μέχρι το καλοκαίρι. Τα χρέη του νοσοκομείου ανέρχονται σε 38,5 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 27,5 είναι ληξιπρόθεσμα και η μέχρι τώρα επιχορήγηση του νοσοκομείου το 2015 είναι 2,7 εκατομμύρια.

Λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αποφάσισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζοντας χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα καθυστερούν σημαντικά πληρωμές εργαζομένων ιδιωτικών συνεργείων, εργαζομένων μέσω ΕΣΠΑ, υπερωρίες και εφημερίες.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε να πληρωθεί πρώτα το ΔΝΤ και οι δανειστές από τον ιδρώτα του λαού και των εργαζομένων και αν κάτι περισσέψει να δοθεί στα νοσοκομεία, την Υγεία και την Πρόνοια. Δεν μπορούμε άλλο να βλέπουμε να χαρίζονται κέρδη και φοροαπαλλαγές στους πετρελαιάδες, φαρμακοβιομηχάνους και στους μεγαλοεπιχειρηματίες και να κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Να πεθαίνει εργατόκοσμος που θα μπορούσε να ζήσει αν υπήρχε επαρκή στελέχωση σε όλες τις υγειονομικές μονάδες και το ΕΚΑΒ.

Το ζήτημα της Υγείας του λαού, το ζήτημα της δουλειάς μας, της ίδιας της ζωής μας δεν επιτρέπει μειωμένες απαιτήσεις. Δεν πρέπει να αρκεστούμε στα ψίχουλα. Απαιτούμε:

Κατάργηση όλων των μνημονιακών και εφαρμοστικών νόμων στην Υγεία. Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες που είχαμε (μισθολογικές, εργασιακές, ασφαλιστικές) με τα μνημόνια εργαζόμενοι και ασθενείς.

Να σταματήσει το αίσχος της απλήρωτης εργασίας. Να πληρωθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα (εφημερίες, αργίες, νυχτερινά) και να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι ιδιωτικών συνεργείων, ΕΣΠΑ κλπ.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι επικουρικοί, ΕΣΠΑ κλπ. Όλοι οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία και τους εργολάβους με μόνιμη σταθερή εργασία και κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων με σταθερή εργασία για όλους. Ανθρώπινες συνθήκες, μείωση ωρών εργασίας, μέτρα πρόληψης προστασίας.

Άμεση και πλήρη χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό – Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά του.

Κατάργηση όλων των χαρατσιών στην Υγεία, της ΕΣΑΝ ΑΕ και κάθε επιχειρηματικής δράσης. Αποκλειστικά πλήρη δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.»