Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τετάρτη 10 Ιουνίου τα φαρμακεία σε όλη τη χώρα, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία αντιδρώντας στην απελευθέρωση του δικτύου διανομής των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν τη «συνέχιση του εμπαιγμού που βιώνουν εδώ και πέντε χρόνια» και εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του χώρου διανομής των ΜΗΣΥΦΑ δεν πρόκειται να ωφελήσει τους ασφαλισμένους, αλλά αντιθέτως θα «αποβεί εις βάρος τους».

«Αυτή η τακτική θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ, τα οποία σήμερα έχουν τη χαμηλότερη στην Ευρώπη, όπως αποδεικνύει και η ευρωπαϊκή εμπειρία» σημειώνουν.

Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου το περασμένοι Σάββατο οι φαρμακοποιοί ανέφεραν επίσης ότι τα 9.800 φαρμακεία που έχουν απομείνει αποτελούν ένα επαρκέστατο δίκτυο διάθεσης των ΜΗΣΥΦΑ.

Ο ΠΦΣ έχει προγραμματίσει Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα το ερχόμενο Σάββατο 13 Ιουνίου, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

Αντιδρούν και οι γιατροί

Αντίθετοι με την πρόταση απελευθέρωσης διανομής των συγκεκριμένων φαρμάκων είναι και οι γιατροί.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου επαναλαμβάνουν την πάγια θέση τους «για την πώληση των μη αποζημιούμενων φαρμάκων – και όχι μη συνταγογραφούμενων όπως λανθασμένα αναφέρεται – αποκλειστικά και μόνο από τα φαρμακεία».

Στους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί μία τέτοια ενέργεια για τη Δημόσια υγεία κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Τονίζουν ότι τα φάρμακα αυτά έχουν παρενέργειες και θα πρέπει η κατανάλωσή τους να ακολουθεί τους επιστημονικούς όρους της ορθής χορήγησής τους. «Κανένα φάρμακο», σημειώνουν, «δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους».