Στην εξάρθρωση ενός «τεράστιου» κυκλώματος εμπορίας όπλων εκτιμάται ότι προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 18 άτομα- ανάμεσα τους και δυο Ειδικοί Φρουροί- ενώ συνολικά εμπλέκονται 46.
Πιο συγκεκριμένα, η εγκληματική οργάνωση, συστηματικά από το 2007, εισήγαγε, διακινούσε και εμπορευόταν όπλα και πυρομαχικά. Τα μέλη της, αφού προμηθεύονταν μη λειτουργικά όπλα- πολλά από αυτά από την Αυστρία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ- τα μετέτρεπαν σε ενεργά και τα πουλούσαν σε τιμή χαμηλότερη της εμπορικής τους αξίας.
Η αστυνομική επιχείρηση εξελίχθηκε από το πρωί του Σαββάτου και έγιναν 18 συλλήψεις σε περιοχές των Χανίων και την Κομοτηνή, ατόμων από 27 έως 59 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται Ειδικός Φρουρός και Αρχιφύλακας, που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης καθώς και Ειδικός Φρουρός που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Αττικής. Στη δικογραφία περιλαμβάνονται και άλλα 28 άτομα, τα οποία βαρύνονται με συναφείς κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και δύο Ειδικοί Φρουροί που υπηρετούν σε Υπηρεσίες της Κρήτης.
Πώς δρούσε η οργάνωση
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ειδικεύονταν στην εμπορία όπλων και πυρομαχικών. Προμηθεύονταν από χώρες του εξωτερικού, διαμέσου εταιρειών ταχυμεταφορών, μη λειτουργικά όπλα ή τμήματα όπλων και αφού τα τροποποιούσαν και τα μετέτρεπαν σε ενεργά, τα διοχέτευαν στην εγχώρια αγορά, σε χαμηλότερη τιμή (πέραν της μισής) της εμπορικής τους αξίας.
Ηγετικό ρόλο είχε ένας 31χρονος, ο οποίος λάμβανε τις βασικές αποφάσεις για την οργάνωση, τη συμμετοχή και το συντονισμό των μελών της οργάνωσης και ήταν επιφορτισμένος με τη διενέργεια, σε αρχικό στάδιο της παραγγελίας από χώρες του εξωτερικού συγκεκριμένων τύπων μη λειτουργικών όπλων από κοινού με άλλα δύο μέλη της οργάνωσης.
Τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς ρόλους στις επιμέρους δραστηριότητές της, που αφορούσαν ειδικότερα, στην απόκρυψη των όπλων και των πυρομαχικών, την μεταποίηση και τροποποίηση τους σε λειτουργικά, το δειγματισμό τους σε υποψήφιους αγοραστές, τη μεταφορά τους και τη περαιτέρω προώθηση, διακίνηση και πώλησή τους σε περιοχές κυρίως της Κρήτης και της Αττικής.
Μέλη της οργάνωσης που είχαν την ιδιότητα του οπλοπώλη και του οπλουργού αντίστοιχα, λόγω των ειδικών τους γνώσεων υποστήριζαν τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο οπλουργός μετέτρεπε τα όπλα σε λειτουργικά, όμοια με τα εργοστασιακά ιδίου τύπου, ώστε να μην γίνεται αντιληπτή η διαφορά από τους τελικούς αποδέκτες – αγοραστές. Άλλα μέλη της οργάνωσης, αναλάμβαναν την περαιτέρω διάθεση – πώληση των όπλων αυτών.