Το πρώτο βήμα για τη δρομολόγηση των mini bus στην πόλη του Ηρακλείου γίνεται σήμερα, καθώς τίθεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή κυκλοφορίας – με εισήγηση του αντιδημάρχου τεχνικών έργων Γιάννη Αναστασάκη –  η έγκριση δυο νέων γραμμών αστικού ΚΤΕΛ για την πόλη του Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει στην εισήγησή του ο κ. Αναστασάκης:

«Λόγω συγκέντρωσης των οικονομικών εμπορικών και κοινωνικών υπηρεσιών της πόλης στο κέντρο, οι υπάρχουσες αστικές συγκοινωνίες έχουν σχεδιαστεί ως επί το πλείστον ακτινικά, ώστε να εξυπηρετούν τις μεταφορικές ανάγκες του κόσμου από τις περιαστικές περιοχές του Δήμου προς το κέντρο και αντίθετα.

Τα τελευταία χρόνια ο Δήμος υλοποιεί συστηματικά παρεμβάσεις στους κοινόχρηστους χώρους που βρίσκονται βόρεια της πόλης με τη δημιουργία χώρων αναψυχής και περιπάτου με πολιτιστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς και αναπλάσεις περιοχών. Οι υπάρχουσες αστικές συγκοινωνίες δεν εξυπηρετούν το βόρειο τμήμα της πόλης. Δεν υπάρχουν αστικές γραμμές λεωφορείων που να διέρχονται από τον παραλιακό δρόμο σε όλο το μήκος από την περιοχή του Παγκρητίου Σταδίου μέχρι και τη Νέα Αλικαρνασσό, ούτε οι περιοχές αυτές συνδέονται με το κέντρο της πόλης.

Προτείνεται η δημιουργία δύο νέων λεωφορειακών γραμμών οι οποίες θα καλύψουν το έλλειμμα που εμφανίζεται στην εξυπηρέτηση των περιοχών αυτών με τη δρομολόγηση μεσαίου μεγέθους λεωφορείων».

Η πρώτη γραμμή (κόκκινη γραμμή όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο) ) θα έχει αφετηρία και τέρμα το λιμάνι του Ηρακλείου και θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: Λιμάνι - Εθν. Αντιστάσεως – Ικάρου – Αστόρια – Δικαιοσύνης – 1821 - Πλ. Κορνάρου - Έβανς(μεγάλη) – Πλαστήρα - Πολιτιστικό Κέντρο – Χανιώπορτα – Καλοκαιρινού – Γιαμαλάκη – Μητσοτάκη - Ενετικό Λιμάνι – ΟΛΗ – Λιμάνι.

Η δεύτερη γραμμή (πράσινη γραμμή όπως φαίνεται στο συνημμένο σχέδιο) θα έχει αφετηρία και τέρμα το Παγκρήτιο Στάδιο και θα ακολουθεί την εξής διαδρομή: Παγκρήτιο Στάδιο – Καράβολας – Τάλως – Μητέρα – Αρχ. Μακαρίου – Καλοκαιρινού - Αγ.Μηνά - Πλ. Κορνάρου – Αβέρωφ – Αστόρια – Δικαιοσύνης – Καλοκαιρινού – Γιαμαλάκη - Μουσείο Φυσ. Ιστορίας – Μητέρα – Τάλως – Καράβολας - Παγκρήτιο Στάδιο.

Οι δύο αυτές λεωφορειακές γραμμές θα εξυπηρετούν τόσο τις τοπικές ανάγκες των περιοχών από τις οποίες διέρχονται, όσο και υπερτοπικές ανάγκες μετακινήσεων λόγω της διέλευσης τους από περιοχές εύκολα προσβάσιμες με άλλα μέσα μεταφοράς υποστηρίζοντας τις μετεπιβιβάσεις και τη βελτιστοποίηση των μετακινήσεων.

Για την εφαρμογή των νέων λεωφορειακών γραμμών θα  τροποποιηθεί η φορά της οδού Στ. Γιαμαλάκη σε διπλής κατεύθυνσης

grammesminibus