Προχωρά η διαδικασία για την υποδοχή και φιλοξενία των πρώτων δέκα οικογενειών μεταναστών στο Ηράκλειο αύριο Τετάρτη 14/6.
Πρόκειται για δέκα μονογονεϊκές οικογένειες, ταλαιπωρημένες από τον πόλεμο της Συρίας που αναζητούν ένα ειρηνικό και ήσυχο περιβάλλον.
Οι άνθρωποι αυτοί θα φιλοξενηθούν για μερικούς μήνες σε μισθωμένα, από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, σπίτια στον αστικό ιστό του Ηρακλείου.
Η συμφωνία περιλαμβάνει τη σταδιακή φιλοξενία συνολικά 750 αιτούντων άσυλο σε 125 ενοικιαζόμενα διαμερίσματα από τη μία άκρη του νησιού μέχρι την άλλη.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για όλους, καθώς διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη και ασφάλεια των αιτούντων ασύλου και των τοπικών κοινωνιών.
Στόχος όλων είναι όχι μόνο να προσφέρουν ασφαλή στέγαση σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά ένα πακέτο σημαντικών υποστηρικτών υπηρεσιών, που θα ενισχύσουν τις προοπτικές ομαλής ένταξης για όσους από αυτούς θα μείνουν στη χώρα μας.
Στο πρόγραμμα, που έχει περίοδο υλοποίησης μέχρι το τέλος του 2017, θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση 45 άτομα σε όλη την Κρήτη.
Φορέας υλοποίησης είναι η Αναπτυξιακή Ηρακλείου μέσω συνεργασιών σε τοπικό επίπεδο με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός, το ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, την Σύμπραξη Φορέων Χανίων για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση και την Αναπτυξιακή Λασιθίου, τις δομές τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.
Η προσέλευση των προσφύγων θα αρχίσει σταδιακά και οι ωφελούμενοι θα είναι κυρίως οικογένειες.
Έγκαιρα, προβλέφθηκε η πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, που θα ασχοληθεί με την κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων αυτών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.
Να σημειωθεί τέλος ότι οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να ψωνίζουν με προπληρωμένες κάρτες και θα επιθεωρούνται από ειδική ομάδα που έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό.