Τουλάχιστον ένας άνθρωπος είναι νεκρός και δέκα έχουν τραυματιστεί αφού ένα όχημα έπεσε, σκοπίμως σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πάνω σε πεζούς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο βορειοανατολικό Λονδίνο κοντά σε ένα τέμενος.

Η επίθεση στο τέμενος του βορείου Λονδίνου κατά την έξοδο των πιστών μουσουλμάνων από την προσευχή του Ραμαζανίου ήταν η πρώτη, τουλάχιστον ευρέως γνωστή, επίθεση τρομοκρατίας ως επίπτωση της δραστηριότητας των τζιχαντιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο οδηγός του βαν που έπεσε πάνω στο πλήθος φέρεται σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες να κραύγασε «Θέλω να σκοτώσω όλους τους μουσουλμάνους».

Μετά το συμβάν το εξαγριωμένο πλήθος συνέλαβε τον δράστη και άρχισε το λιντσάρισμα, μέχρι τη στιγμή που επενέβη ο ιμάμης του τεμένους, ο οποίος κατάφερε να τον αποσπάσει από τα χέρια του. Η εξέλιξη αυτή προσθέτει μια βαθμίδα στη διελκυστίνδα της τρομοκρατικής παράνοιας που πλήττει τη χώρα και περιγράφει τις πιθανές ανεξέλεγκτες ενέργειες αυτοδικίας, οι οποίες πιθανόν να πραγματοποιηθούν στο μέλλον.

Ο δράστης, ένας λευκός, 48 ετών, οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε ψυχιατρικές εξετάσεις.

Το εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρει τον δράστη

Το εξαγριωμένο πλήθος λιντσάρει τον δράστη

Εικόνες από το σημείο της επίθεσης

Οι τραυματίες μεταφέρονται από τους άνδρες της αστυνομίας

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου επιβεβαίωσε πως κατά την επίθεση ο 48χρονος λευκός δράστης φώναζε πως στόχος του είναι να πάρει μαζί του όσο πιο πολλούς μουσουλμάνους γίνεται.

Ο πρόεδρος στο τζαμί του Finsbury Park, Mohammed Kozbar, χαρακτήρισε την ενέργεια ως «τρομοκρατική επίθεση» και την εξομοίωσε με τα πρόσφατα αιματηρά περιστατικά που έπληξαν το Μάντσεστερ και το Λονδίνο.

Από τη μεριά της, η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε πως το περιστατικό αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως πιθανή τρομοκρατική επίθεση και σημείωσε πως οι σκέψεις της είναι με αυτούς που τραυματίστηκαν.

zougla