Πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να εκτιναχθεί ο υδράργυρος σε πολλές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας, καθώς ο πρώτος μεγάλος καύσωνας του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να ξεκινήσει τυπικά την επέλασή του από την Παρασκευή, με κορύφωση το σαββατοκύριακο.
Οπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με το κλείσιμο του κύκλου του πρώτου καύσωνα του φετινού καλοκαιριού ο καιρός θα έχει ένα ενδιαφέρον «γύρισμα», καθώς η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση και θα κυμανθεί από 33 έως 36 βαθμούς.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, «τον Ιούνιο είναι σχετικά σπάνιος τέτοιος καύσωνας, καθώς γίνεται κάθε δεκαετία. Όπως καταγράφηκε το 2007».
Όπως υπογραμμίζει: «Όσο πιο μακριά είναι μια περιοχή από τη θάλασσα, τόσο πιο εύκολα πιάνει τους 39 βαθμούς.

Ειδικότερα στην Κρήτη οι υψηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν να γίνονται ιδιαιτέρως αισθητές από αύριο Πέμπτη και θα διατηρηθούν ως την Κυριακή.
Υποχώρηση της ζέστης αναμένεται από Δευτέρα με το θερμόμετρο ωστόσο να μην πέφτει κάτω από τους 32 βαθμούς Κελσίου.
Αιτία η θερμή εισβολή από τα ΝΔ και την Αφρική.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ενημερώσει υπηρεσιακά τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να λάβουν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση των υψηλών θερμοκρασιών.

Σε ανακοίνωσή της, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Παράλληλα το Υπουργείο Υγείας με επείγουσα ανακοίνωσή του ενόψει του επικείμενου καύσωνα, συστήνει στο κοινό και ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά και να τηρήσουν τις οδηγίες.
Τέλος εξαιρετικά μεγάλος και ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς, λόγω των συνθηκών καύσωνα που αναμένεται να επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες και στο νησί μας .
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πυροσβεστική υπηρεσία του Ηρακλείου που έχει λάβει αυξημένα μέτρα πυροπροστασίας ενώ ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο και εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν σπινθήρες ή φλόγα.