Αύξηση κατά 10,5% παρουσίασαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, ξεπερνώντας τα 6,5 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο μεγαλύτερος αριθμός διεθνών αφίξεων καταγράφηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» (1,94 εκατ.) και ακολούθησαν το αεροδρόμιο Ηρακλείου (1,05 εκατ.) και το αεροδρόμιο «Μακεδονία» (840.130).

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν οι αφίξεις και στα 19 αεροδρόμια για τα οποία έχει στοιχεία ο ΣΕΤΕ.

Στα Δωδεκάνησα η αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων έφθασε σε ποσοστό 11,2%, στην Κρήτη σε ποσοστό 11,7%, στα Ιόνια νησιά σε ποσοστό 12,1%, στις Κυκλάδες σε ποσοστό 12,6% και στη Πελοπόννησο σε ποσοστό 12,6%. Η ταξιδιωτική κίνηση σε επίπεδο εξαμήνου επιβεβαιώνει τις προβλέψεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων για ανοδική τάση στις αφίξεις με βάση τα στοιχεία των προκρατήσεων όπως είχαν διαμορφωθεί σχεδόν από την αρχή της φετινής σεζόν.

Οι εκπτώσεις στις τιμές που έδωσαν οι ξενοδόχοι την περίοδο των προκρατήσεων για την προσέλκυση κρατήσεων, σε συνδυασμό με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρκικός τουρισμός αποτελούν τις βασικές αιτίες αύξησης του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Στο μεταξύ, νέο ισχυρό πλήγμα δέχθηκε η τουριστική εικόνα της Τουρκίας από την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας για τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με την αναθεωρημένη οδηγία, οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας.

Η οδηγία της Γερμανίας ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία εμφάνιζε ανάκαμψη στις διεθνείς τουριστικές αγορές με ώθηση κυρίως από τις αφίξεις των Ρώσων επισκεπτών. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έπειτα από πολύμηνη πτωτική πορεία παρουσίασε αύξηση κατά 18,1% και 16,3% στις αφίξεις από το εξωτερικό τον Απρίλιο και Μάιο. Τον Ιανουάριο οι διεθνείς αφίξεις είχαν μειωθεί κατά 9,8%, τον Φεβρουάριο κατά 6,5% και τον Μάρτιο κατά 4%. Για το πεντάμηνο οι συνολικές αφίξεις στη γειτονική χώρα παρουσίασαν αύξηση κατά 5,55% έναντι μείωσης 22,9% που εμφάνισαν πέρυσι.

Σε επίπεδο βασικών αγορών, ο αριθμός των αφίξεων από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 571,86%, φθάνοντας σε 928.376 από 138.181 στο πεντάμηνο του 2016. Ετσι, η ρωσική αγορά πέρασε στην πρώτη θέση σε επίπεδο αφίξεων για την Τουρκία. Οι αφίξεις των Γερμανών τουριστών μειώθηκαν κατά 25,4% φθάνοντας σε 863.572. Πέρυσι είχαν μειωθεί επίσης, κατά 25,5% φθάνοντας σε 1,16 εκατ. από 1,55 εκατ. το πεντάμηνο του 2015. Ετσι, η Γερμανία μεταξύ των βασικών αγορών πέρασε για τον τουρκικό τουρισμό στη δεύτερη θέση με βάση τις αφίξεις έως τον Μάιο που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.

Καθημερινή