Στα Χανιά βρίσκεται ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπ Λε Κλερ, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Χανίων.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε το θέμα της μετεγκατάστασης προσφύγων στην Κρήτη αλλά και η πορεία του προγράμματος φιλοξενίας.

Όπως σημείωσε μεταξύ άλλων μιλώντας στους δημοσιογράφους για την φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτη, ο κ. Λε Κλερ «στα Χανιά έχουν διατεθεί επτά διαμερίσματα στα Χανιά και ελπίζουμε ότι με το τέλος της τουριστικής σεζόν θα αυξηθούν».

Όσον αφορά τις προσφυγικές ροές ο κ. Λε Κλερ επεσήμανε πως «η κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί, καθώς έχουν μειωθεί οι ροές των προσφύγων που έρχονται από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο είχαμε λίγες αφίξεις στην Λέσβο, Χίο και Σάμο».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο πρόγραμμα φιλοξενίας τονίζοντας πως «η αντίθεση και η ξενοφοβία που είχε εκφραστεί στην αρχή για την φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών έχει υποχωρήσει. Αυτη την στιγμή όλοι οι δήμοι της Κρήτης μαζί με την Περιφέρεια διαχειριζόμαστε μέσω της Αναπτυξιακής Κρήτης αυτό το ζήτημα. Δεν γκετοποιούμε ανθρώπους, αντιθέτως αναζητούμε και βρίσκουμε διαμερίσματα σε όλο το νησί και αυτοί οι άνθρωποι φιλοξενούνται σε αξιοπρεπείς συνθήκες. Μάλιστα, μπορούμε να πούμε ότι εντέλει υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία».

haniotika-nea