Πανελλαδική εικοσιτετράωρη απεργία, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας στις 11π.μ. και πορεία προς την Βουλή θα πραγματοποιήσουν σήμερα, Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών του ΕΣΥ, οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, (ΟΕΝΓΕ), Αφροδίτη Ρέτζιου, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Πάνος Παπανικολάου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας, έκαναν λόγο για νομοσχέδιο «έκτρωμα», που ανατρέπει τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και κάθε κανονικότητα στο ωράριο, λέγοντας χαρακτηριστικά «Όχι στο ελαστικό ωράριο. Όχι στην ελαστική ζωή».

Εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους για την διαδικασία, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε ούτε μία ημέρα δημόσιας διαβούλευσης. Έκαναν λόγο για «πραξικοπηματικές διαδικασίες που επιλέγει η κυβέρνηση για να προωθήσει «fast track» το απαράδεκτο, καταστροφικό νομοσχέδιο για το «χρόνο εργασίας» των νοσοκομειακών γιατρών».

Πρόκειται, όπως είπαν, για ένα νομοθέτημα το οποίο ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές Ευρωπαϊκές οδηγίες που ελαστικοποιούν το ωράριο, καταργεί το σταθερό, ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών, καθιερώνει το «opt out», δηλαδή με ατομική συναίνεση του γιατρού ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται από 48 στις 60 ώρες, η εφημερία ετοιμότητας θεωρείται χρόνος ανάπαυσης.

Η Ομοσπονδία όπως είπαν θα εξετάσει όλες τις δυνατότητες, προκειμένου να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων και ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα τους για πενθήμερο – εξάωρο – τριαντάωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα, με ρεπό την αμέσως επόμενη μέρα. Επίσης, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους.

Διαφορετική θέση στο θέμα παίρνει ο Δημήτρης Βαρνάβας, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι το νομοσχέδιο για το χρόνο εργασίας των γιατρών που έχει ήδη εισαχθεί και συζητείται στη Βουλή, εναρμονίζει το ελληνικό δίκαιο με την Οδηγία 2003/88/ΕΚ, η οποία ως υπερνομοθετικής ισχύος κείμενο ισχύει ήδη από το 2003. Προσθέτει ότι με την κλαδική συμφωνία που συνήψαν γιατροί και υπουργείο Υγείας τον Δεκέμβρη του 2008 έγινε εφικτό να υπάρξουν παρεκκλίσεις από την Οδηγία και ταυτόχρονα να επωφεληθούν οι γιατροί και το Σύστημα Υγείας.

«Σε τι αποσκοπούν άραγε οι σημερινές οιμωγές της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, η οποία εδώ κι ενάμισι χρόνο αρνείται πεισματικά τη σύναψη νέας κλαδικής συμφωνίας ή τουλάχιστον την επικαιροποίηση της αποτυπωμένης στο νόμο 3754/2009, παρά το ότι κλήθηκε από το υπουργείο σε διάλογο και τον απέρριψε, περιφρονώντας ταυτόχρονα και την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ, το οποίο έδωσε ρητή εντολή στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ να διαπραγματευτεί και να συνάψει κλαδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας» αναφέρει ο κ. Βαρνάβας και προσθέτει ότι προκαλεί «έκπληξη και το γεγονός, πως η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ η οποία σήμερα κραυγάζει, απέστειλε πριν μερικούς μήνες εξώδικο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καλώντας την να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τη συγκεκριμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία, άλλως απειλούσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μάλιστα το εξώδικο υπέγραφαν ιδιοχείρως η πρόεδρος και ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ».

«Η στάση της ΟΕΝΓΕ ουδόλως απαλλάσσει το υπουργείο Υγείας από ευθύνες. Πρέπει να υπάρξει επαρκής μεταβατική περίοδος, ώστε να εφαρμοστεί σταδιακά η εφαρμογή της Οδηγίας, λαμβάνοντας υπόψη τη νησιωτικότητα, τις ανάγκες στα υποστελεχωμένα Τμήματα, τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές», τονίζει ο κ. Βαρνάβας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ