Μαζικές προσγειώσεις αμερικανικών F 16 από προχθές στην Σούδα. 18 μαχητικά αεροσκάφη F 16 της αμερικανικής αεροπορίας, έχουν προσγειωθεί στην Σούδα συνοδευόμενα από 300 άτομα που είναι το προσωπικό υποστήριξής τους. Γιατί αυτές οι μαζικές προσγειώσεις που μοιάζουν με μεταστάθμευση ,αφού τα αμερικανικά F 16 θα παραμείνουν στην Σούδα μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου;

Τα αεροσκάφη ήταν αρχικά προγραμματισμένο να χρησιμοποιήσουν της αεροπορική βάση της Ανδραβίδας ,όπως είχε γράψει το Onalert.gr. Τα σχέδια άλλαξαν και προτιμήθηκε η πάντα πιο “βολική” Σούδα. Επισήμως τα αμερικανικά F 16 ήρθαν στην Ελλάδα για συνεκπαίδευση με πιλότους της ελληνικής ΠΑ. Η αλήθεια είναι ότι δεν συνηθίζονται τους χειμερινούς μήνες τέτοιου είδους δραστηριότητες. Και αυτό έχει πρκαλέσει σεναριολογία που θέλει τα F 16 των αμερικανών να προσγειώνονται στο “αεροπλανοφόρο” Κρήτη, για άλλους λόγους.

Τι γίνεται με τα uav’s

Οι αμερικανοί εδώ και δυο χρόνια έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να επιτρέψει την μεταστάθμευση αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τόσο στην Σούδα, όσο και στο Καστέλι. Η ελληνική κυβέρνηση μετά από καθυστέρηση πολλών μηνών απάντησε αρνητικά,αλλά οι ΗΠΑ επιμένουν. Λόγω των εκλογών οι συζητήσεις δεν συνεχίστηκαν αλλά η επόμενη κυβέρνηση ,όποια κι αν είναι αυτή θα κληθεί να λάβει μια απόφαση για την ικανοποίηση ή την οροστική απόρριψη του αμερικιανικού αιτήματος. Στο οποίο οι ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τον χάρτη της ευρύτερης περιοχής για να καταλάβει σε πόσο σημαντική θέση βρίσκεται η Κρήτη.