Με τη φράση «Μία νέα σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Θα μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα» ολοκλήρωσε την ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης.

Όπως είπε επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Eurogroup και του εξέφρασε «την διάθεσή μας για μία νέα συμφωνία». «Μου είπε πως συμφωνεί σε πολλά από αυτά που του είπα», είπε και πρόσθεσε πως «η Ευρώπη έχει αποδείξει να βρίσκει λύσεις και διαπιστώνω διάθεση για συνεργασία στην Ευρώπη».

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως θα έχει σειρά επαφών με τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας και άλλους με σκοπό «να έχουμε μία συμφωνία – γέφυρα από το παλιό πρόγραμμα έως τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα».

Ο νέος υπουργός Οικονομικών είπε πως θα υπάρξει άμεση εξοικονόμηση πόρων με μείωση συμβούλων ενώ πρόσθεσε πως « άλλο λιτός βίος, άλλο πυραμιδική λιτότητα. ».

«Είμαστε υπέρ του λιτού βίου. Δεν πιστεύουμε ότι ανάπτυξη σημαίνει να έχουμε τόσες πολλές Porsche Cayenne στους στενούς δρόμους των πόλεων μας… Οι Έλληνες δημιουργούσαν όταν ζούσαν λιτά, όταν ξόδευαν λιγότερα από τα έξοδα τους, όταν τις αποταμιεύσεις τους τις χρησιμοποιούσαν για τα παιδιά τους, όταν αισθάνονταν περήφανοι που δεν είχαν δάνεια και πιστωτικές κάρτες» πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε πως «οι εταίροι μας έδωσαν περισσότερα χρήματα απ” όσα έπρεπε. Απλώς πετάχτηκαν σε μαύρη τρύπα. Είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε λογική», ενώ για τον προκάτοχό του είπε πως «έκανε ό,τι ήταν δυνατό, αλλά δεν φταίει ο ίδιος». «Το 2010 μας έδωσαν το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και ως αντάλλαγμα ζητήθηκε η συρρίκνωση της οικονομία», κατέληξε.