Δύο ημέρες πριν τις εκλογές η Aποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης αποφάσισε να ακυρώσει το βαρύ πρόστιμο που είχε επιβληθεί σε μια από τις δεκάδες περιπτώσεις επενδυτών για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού, οι οποίοι κινήθηκαν στα χνάρια του Μιχάλη Λιάπη. Ο πρώην υπουργός τον Ιανουάριο του 2014 είχε αποκαλυφθεί ότι είχε εξαπατήσει Ελληνικό Δημόσιο και Ευρωπαϊκή Ένωση αξιοποιώντας κονδύλια του επενδυτικού νόμου για να ανεγείρει τις δικές του βίλες, αντί να επενδύσει σε αγροτουριστικά καταλύματα σε μια προσπάθεια να τονωθούν οι ημιορεινές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους εμπνευστές του σχετικού προγράμματος.

Κι αν η προεκλογική απόφαση για να πέσει στα μαλακά ένας από τους παραβάτες-επενδυτές μπορεί να μην ξενίζει, αυτό που σίγουρα παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αίτηση για να επανεξεταστεί το πρόστιμο που είχε επιβληθεί πριν από 1 χρόνο υποβλήθηκε στις 21 Ιανουαρίου του 2015, για να γίνουν επί της ουσίας αποδεκτές οι ενστάσεις του υπόλογου επενδυτή μόλις 2 ημέρες μετά (!) – Παρασκευή 23/1/2015 – δηλαδή σε χρόνο-εξπρές για τα δεδομένα του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Γρηγόρης Ροκαδάκης ακύρωσε την απόφαση του προστίμου που είχε επιβάλει ο προκάτοχός του Γιώργος Δεικτάκης, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 2013, έπειτα από έλεγχο κλιμακίου στο τουριστικό κατάλυμα στα νότια του νομού Ηρακλείου, είχε βεβαιώσει σωρεία παραβάσεων έναντι του αναπτυξιακού νόμου, με το συνολικό πρόστιμο να ανέρχεται τότε σε 87.170 ευρώ. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση του κ. Ροκαδάκη, το αρχικό πρόστιμο ανακαλείται και επιβάλλεται η οικονομική υποχρέωση μόλις των 2.910 ευρώ, αφού ο εγκαλούμενος επενδυτής φαίνεται ότι έπεισε με τις εξηγήσεις του το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Πάντως η συγκεκριμένη ακυρωτική απόφαση συνάντησε σοβαρές ενστάσεις από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι εξετάζοντας καθαρά υπηρεσιακά την υπόθεση, και όχι πολιτικά, δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του παραβάτη-επενδυτή.

Το χρονικό της υπόθεσης των «Λιάπηδων» της Κρήτης

Στην Κρήτη το επιδοτούμενο πρόγραμμα γνώρισε ιδιαίτερη απήχηση από τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε πολλοί επιχειρηματίες, και όχι μόνο, από όλο το νησί, κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές. Η επιδότηση ανερχόταν έως και το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του έργου, ωστόσο το πρόγραμμα έθετε όρους και προϋποθέσεις, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ολοκλήρωση του έργου, καθώς και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

Από το καλοκαίρι του 2013 και πριν έρθει στο φως η υπόθεση Λιάπη, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης «χτένιζε» όλες τις επενδύσεις αγροτουρισμού που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικούς πόρους και ο έλεγχος αποκάλυψε τα έργα και τις ημέρες των «Λιάπηδων» της Κρήτης. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων σε πρώτη φάση εστιάστηκαν σε τουλάχιστον 20 επενδυτικές περιπτώσεις, για τις οποίες υπήρξαν σαφείς ενδείξεις ότι τα κοινοτικά κονδύλια αξιοποιήθηκαν καθαρά για ιδιοκατοίκηση και όχι για ανάπτυξη του αγροτουρισμού και στήριξη της υπαίθρου.

Όπως προέκυψε για κάποιους εκ των επενδυτών, αν και το πρόγραμμα υποχρέωνε τους δικαιούχους για τουλάχιστον 5 έτη, από την έναρξη λειτουργίας των καταλυμάτων, να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως τουριστικές επιχειρήσεις, αποδείχθηκαν ότι δε λειτούργησαν ποτέ. Επί σειρά ετών τα οικήματα ήταν ανοιχτά μόνο για τις οικογένειες του φερόμενων «επενδυτών», τους φίλους και τους γνωστούς τους. Για πρόσληψη προσωπικού ή διατήρηση βιβλίου εισόδου, όπως προβλέπεται ρητά στους όρους του προγράμματος, ούτε λόγος, ενώ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι «επενδυτές» δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναρτήσουν τη σχετική σήμανση-ταμπέλα, την οποία απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για κάθε έργο που χρηματοδοτεί-επιδοτεί, προκειμένου να ενημερώνονται οι πολίτες. Προφανώς, δεν τοποθετήθηκε ποτέ γιατί οι «επενδυτές» θα ήταν αναγκασμένοι να δώσουν εξηγήσεις σε οικεία πρόσωπα, τα οποία είχαν την εικόνα ότι ο συγγενής τους κατάφερε με τους κόπους μιας ζωής να φτιάξει τη δική του εξοχική κατοικία.

Νεα Κρητη