Εννέα μονάδες επεξεργασίας και τυποποίησης γαλακτοκομικών προιόντων απο την Κρήτη, συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των 56 γαλακτοβιομηχανιών της χώρας, οι οποίες έχουν το δικαίωμα να εξάγουν τα προιόντα τους στην Κίνα.

Τον σχετικό κατάλογο δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της στις 30/1, η κινεζική Αρχή CNCA η οποία είναι αρμόδια για τη νέα διαδικασία επί των εισαγωγών γαλακτοκομικών.

Όπως επισημαίνει το αρμόδιο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο «έπειτα από συνεχείς γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι εξαγωγές ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων δύνανται να επανεκκινήσουν άμεσα».

Όπως δήλωσε ο κ. Εμμανουήλ Στάντζος, Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ στο Πεκίνο, «η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια είχε δικαίωμα να εξάγει γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως από το Δεκέμβριο του 2013 η Κίνα άλλαξε τη νομοθεσία της και ζητούσε νέες προδιαγραφές από όλες τις γαλακτοβιομηχανίες του εξωτερικού για να τις επιτρέψει να κάνουν εξαγωγές στη χώρα.

Μετά από αλλεπάλληλες γραφειοκρατικές διαδικασίες και αφού υποβλήθηκαν στην κινεζική κυβέρνηση τα έγραφα που ζητούσε τελικά δόθηκε η πιστοποίηση στις συγκεκριμένες γαλακτοβιομηχανίες. Πάντως στο μέλλον η κινεζική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των συγκεκριμένων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας μας».

Διαβάστε όλη την λίστα των γαλακτοβιομηχανιών