Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Σύνοδο Κορυφής συμμετέχει αρχηγός κράτους-μέλους ο οποίος δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στα πλαίσια της Συνόδου συναντήθηκε και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

«Συγχαρητήρια για την εκλογή σας, ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία, παρότι υπάρχουν δυσκολίες», είπε χαμογελώντας η Γερμανίδα Καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στον Αλέξη Τσίπρα.

«Το ελπίζω», ήταν η απάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού.

Όπως είναι εμφανές και από τη φωτογραφία ο κ. Τσίπρας είναι χαμογελαστός αν και δε μπορούμε να δούμε το πρόσωπο της κ. Μέρκελ. Να σημειώσουμε ότι δίπλα στην κ. Μέρκελ στέκει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ με ένα μεγάλο χαμόγελο.

b9qf2fticaer9ym

 

Μέρκελ: Η Γερμανία είναι έτοιμη για συμβιβασμό

Πάντως, νωρίτερα η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει:

«Γνωρίζετε ότι η επιτυχία της Ευρώπης στηρίζεται στην εξεύρεση συμβιβασμών. Οι συμβιβασμοί είναι εφικτοί όταν τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν τα μειονεκτήματα. Η Γερμανία είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Άγγελα Μέρκελ.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας ότι για την αξιοπιστία της Ευρώπης, είναι απαραίτητο να τηρούνται οι κανόνες. Όπως είπε, όλα αυτά θα τα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών στο επόμενο Eurogroup.

«Έχουμε ακόμα μερικές μέρες χρόνο» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Γιατί έψαχνε ο Ιταλός πρωθυπουργός τον Τσίπρα;

tsipras_-renzi

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας είχε θερμή αγκαλιά και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, με τον κ. Ρέντσι να τον πιάνει από τον σβέρκο και να χαμογελάνε και οι δύο με ικανοποίηση.

Μήπως του είπε ότι ήρθε η ώρα να φορέσει τη γραβάτα που του έδωσε; Οι δύο ηγέτες κάθησαν δίπλα-δίπλα και στη Σύνοδο.