Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, αναφερόμενος στη συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο του Eurogroup για την έναρξη συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμικών οργάνων των δανειστών, προκειμένου να υπάρξει μια νέα συμφωνία με τους εταίρους. «Η μετάβαση από το μνημόνιο προς το νέο πρόγραμμα είναι το αποκλειστικό και ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων πλέον», τόνισε ο κ.Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου.

«Το μνημόνιο δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για να καλυφθεί το έδαφος μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος και εκείνου του προγράμματος-γέφυρα που βασίζεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup ης Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει πλέον ούτε η τρόικα» συμπλήρωσε, σε ερώτηση για το ποιος θα κάνει στο εξής τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τους θεσμικούς εταίρους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, και με τους εταίρους έναντι των οποίων υπάρχει δανειακή υποχρέωση, όπως με το ΔΝΤ.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιάς συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα.

Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην σημερινή του συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά.

Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.

Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί , πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική.

Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «απομείωση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» όπως ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως και να το ορίσει κάποιος, ίδιο είναι το ζήτημα. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανασάνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ότι αν δεν υπάρξει απομείωση δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση.

Επιπλέον άφησε αιχμές για τη αρνητική στάση που τήρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός έναντι της ελληνικής πρότασης. «Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του.

Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να εξηγήσει και προσωπικά στον Ισπανό πρωθυπουργό τις θέσεις του, ότι κάνει λάθος, εκφράζοντας έτσι και την υποστήριξή του στο Κίνημα Podemos.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα επιδιώξει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής και αυτό ισχύει και για την ΠΓΔΜ.