Το κατάλληλο πλαίσιο για μία θετική έκβαση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και εταίρων φαίνεται ότι διαμορφώνεται τις τελευταίες ώρες στο Eurogroup. Διαρροές κάνουν λόγο για σύνταξη ενός κοινού κειμένου το οποίο φαίνεται να είναι αποδεκτό από Βερολίνο και Αθήνα, βάσει του οποίου θα οικοδομηθεί η τελική συμφωνία για την εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.

Η συμφωνία αφορά σε παράταση τεσσάρων μηνών και δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.

Πηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν: συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρεςΠηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν: συμφωνήσαμε σε ένα κείμενο δυο σελίδων. Κάποιες λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Το κείμενο αποτελεί προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο πήραν στα χέρια τους οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ για να το εγκρίνουν. Ο πρόεδρος του Eurogroup έχει θέσει στο τραπέζι ένα σύντομο κείμενο στο οποίο έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά. Πρόκειται για ένα συμπληρωματικό στο έγγραφο που είχε στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες, ενώ τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να χρειαστεί περαιτέρω ανταλλαγή πληροφοριών πάνω σε τεχνικά θέματα.

Το προσχέδιο ανακοινωθέν του Eurogroup προβλέπει αξιολόγηση για τα ελλληνικά μέτρα μέχρι τον Απρίλιο. Έως τη Δευτέρα, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει στους Ευρωπαίους υπόμνημα με τα συγκεκριμένα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει.

Το κρίσιμο Eurogroup

H κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ξεκίνησε με τετράωρη σχεδόν καθυστέρηση, μετά το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική πρόταση αποτέλεσε την αφετηρία της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και πάνω σε αυτή φαίνεται πως «πάτησαν» οι Ευρωπαίοι εταίροι για να βρεθεί μια αντι-πρόταση αποδεκτή από Αθήνα και Βερολίνο.

Η σημερινή διπλωματική μάχη έχει όλα τα χαρακτηριστικά του… θρίλερ, δεδομένου ότι -όπως σχολιάζουν διεθνείς αναλυτές- η Γερμανία έδειχνε στην αρχή να αρνείται στην Ελλάδα τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς υποχώρησης.

Οι διαρροές κάνουν λόγο για συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστώνΣημειώνεται ότι η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) και τελικώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30, καθώς σημειώθηκε «πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και των αντιμαχόμενων πλευρών της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Οι διαρροές, τις οποίες επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, κάνουν λόγο για συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά τις διαβουλεύσεις αυτές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν τα «κενά» και η ελληνική πλευρά έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με το κείμενο που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κοινό πλαίσιο που φέρεται να βρέθηκε, αναμένεται να καταγραφεί σε κείμενο για συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης και να παρουσιαστεί στη λήξη της συνεδρίασης.

Πάντως, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Eurogroup ο Αλέξης Τσίπρας θα οδηγήσει το ελληνικό πρόβλημα σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Οι αφίξεις των υπουργών Οικονομικών

Σόιμπλε: «Δεν είναι ζήτημα των χωρών ξεχωριστά, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο»Ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στη συνεδρίαση αρκέστηκε να πει: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να πούμε. Θα δούμε τι θα συμβεί σήμερα. Δεν είναι ζήτημα των χωρών ξεχωριστά, αλλά όλης της Ευρώπης. Πρέπει να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο».

Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενο Grexit απάντησε ξερά: «Ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Πρόκειται για όλη την Ευρώπη και όχι ξεχωριστά τις χώρες».
«Ελπίζω ότι στο τέλος θα έχουμε λευκό καπνό», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις και θα έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις», σημείωσε ακόμη, για να προσθέσει πως οι δύο πλευρές έχουν εργαστεί εντατικά.

«Έχουμε προχωρήσει πολύ. Περιμένουμε από τους εταίρους μας να διανύσουν το 1/5 της διαδρομής», συμπλήρωσε ο κ. Βαρουφάκης.

«Υπάρχει λόγος για κάποια αισιοδοξία, αλλά είναι πολύ δύσκολη η συμφωνία», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τις συνομιλίες που είχε με τους «βασικούς παίκτες» των διαπραγματεύσεων, όπως τους χαρακτήρισε.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει να είναι σε θέση να δώσει πει περισσότερα για το αποτέλεσμα των συνομιλιών σε περίπου δύο ώρες.

«Αναγκαία και εφικτή» θεωρεί τη συμφωνία στο σημερινό Eurogroup, ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, όπως δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Χθες το βράδυ έγιναν πολλές συζητήσεις από τις οποίες προκύπτει ότι υπάρχει προσέγγιση θέσεων, ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί. Όπως είπε ο Γάλλος Επίτροπος, από την περασμένη Δευτέρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και με την Επιτροπή και έχει επιτευχθεί πρόοδος. Βέβαια, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, υπάρχει ακόμα δρόμος, αλλά θα εργαστούμε εντατικά για να επιτύχουμε μια συμφωνία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι μια λύση είναι εφικτή», σημείωσε ο Γάλλος Επίτροπος, τονίζοντας ότι επιθυμία όλων είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Μένει μόνο μία εβδομάδα ως τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει το ελληνικό πρόγραμμα και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθεί λύση», συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί. Δεν θα είναι μια απλή συνεδρίαση, αλλά όλοι επιθυμούν τη λύση, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Σαπέν τόνισε με έμφαση ότι «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή» για να προσθέσει: «Η Ελλάδα πρέπει να νιώθει άνετα στην ευρωζώνη αλλά και η ευρωζώνη να νιώθει άνετα με την Ελλάδα».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρν προσήλθε στο Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν, η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» λέει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ. «Η μπερδεμένη επικοινωνία πρέπει να σταματήσει, να μιλήσουμε για ολοκληρωμένες προτάσεις Είμαι πάντα αισιόδοξος, αλλά έχω μάθει ότι ορισμένες φορές έχουμε καλά αποτελέσματα αλλά δεν συμφωνούμε με την ανακοίνωση».

«Η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις του Eurogroup» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Γιόχαν Βαν Όβερτβελντ. «Ακόμη και αν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα, δεν θεωρείται χαμένη υπόθεση για την Ελλάδα. Πάντα λέγαμε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος».

Γιούνκερ: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit»Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πριν αρχίσει η συνεδρίαση του Eurogroup ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ευρώ. Βλέπω την Ελλάδα ως μόνιμο μέλος της οικογένειας της Ευρώπης. Δεν υπάρχει περίπτωση Grexit».

«Η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες θα είναι σκληρές και θα επιμένουν να ανταποδώσει η Ελλάδα την αλληλεγγύη που της έδειξαν τα κράτη-μέλη σεβόμενη τις συνθήκες», δήλωσε μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Εντουαρντ Σικλούνα.

Ο μαλτέζος υπουργός πρόσθεσε ότι «οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε τέτοιο σημείο που οι Γερμανοί και οι σύμμαχοί τους θα πουν στην Ελλάδα ‘αν όντως θέλεις να φύγεις, φύγε’».

Πυρετός διαβουλεύσεων

Πυρετός διαβουλεύσεων επικράτησε στις Βρυξέλλες λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει το Eurogroup. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνομιλίες συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Σημειώνεται ότι γύρω στις 16.30 ξεκίνησε «τριγωνική» συνάντηση μεταξύ Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ και Βαρουφάκη για τις διαπραγματεύσεις, ενώ, αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup και η επικεφαλής του ΔΝΤ συνάντησαν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.