Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής και γερμανικής κυβέρνησης και των θεσμών, καθώς το πρωί της Τρίτης, το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει την λίστα των μεταρρυθμίσεων στις Βρυξέλλες.

Με non paper το Μαξίμου, εν μέσω διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς με τους δανειστές, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα μεταρρυθμίσεων που εισηγείται η Αθήνα προς τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ενώ το απόγευμα θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη για την έγκριση ή μη.Σε περίπτωση που η πρόταση απορριφθεί θα γίνει έκτακτο Eurogroup μέσα στην ημέρα.

Στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

a. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
b. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
c. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
d. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
e. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο πεδίο της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την αναδιάρθρωση του εισπρακτικού μηχανισμού και για μέτρα που προβλέπουν την περαιτέρω ανεξαρτησία Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων.

Για το ασφαλιστικό γίνεται λόγος για διασφάλιση βιωσιμότητας, χωρίς όμως να προβλέπονται χρονοδιαγράμματα και χωρίς να υπάρχει αναφορά σε πρόθεση της κυβέρνησης για κατάργηση της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων.

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο, δεν γίνεται αναφορά σε επαναπροσλήψεις (αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό) ενώ προβλέπονται μέτρα για την ενίσχυση ασθενέστερων από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

Το ερώτημα που προκύπτει, αφορά κυρίως στις προτάσεις που δεν είναι κοστολογημένες και δεν προβλέπονται οι πηγές χρηματοδότησής τους, μία κίνηση που είναι αντίθετη στη λογική της κατ΄αρχήν συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, την Τρίτη (11.00) θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ θα συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει σύγκληση και της Κεντρικής Επιτροπής.