Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, που διετέλεσε προϊστάμενος του ΣΔΟΕ από 23 Ιανουρίου 2010 έως τα μέσα Μαρτίου 2011, κατέθεσε την Τρίτη ως μάρτυρας στη δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Όπως επισήμανε ο κ. Καπελέρης, στα τέλη του 2010 με αρχές 2011 τον κάλεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και του έδωσε ένα χαρτί που περιείχε 10 ονόματα και διευθύνσεις και πιθανά και κάποια χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έρευνα, δηλαδή να ερευνήσει το φορολογικό προφίλ των 10 αυτών ατόμων. Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του είπε ότι τα 10 αυτά άτομα έχουν λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να κάνει καμία αναφορά στην ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

«Αντίγραφο των ονομάτων έδωσε στην γραμματέα μου προκειμένου να αναζητήσει στο ΤΑΧΙΣ τα επίμαχα ονόματα και να συγκεντρώσει στοιχεία, φορολογικές δηλώσεις των 2-3 τελευταίων ετών» συμπλήρωσε ο κύριος Καπελέρης.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος ρώτησε τον μάρτυρα εάν από τον έλεγχο βρέθηκαν εντυπωσιακά ποσά και ο κ. Καπελέρης απάντησε ότι υπήρεχε αναντιστοιχία των ποσών με τις φορολογικές δηλώσεις και μεταξύ των 10 ονομάτων που θυμάται ήταν της κυρίας Φιξ και της κυρίας Μαρίας Παντελή.

Σύμφωνα με τον κ. Καπελέρη ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον κ.Παπακωνσταντίνου με την συμμετοχή της διευθύντριας του γραφείου του πρώην υπουργού κυρίας Χατζή, του κ. Πλασκοβίτη κά., με αντικείμενο της σύσκεψης την αξιοποίηση της λίστας. Το ζήτημα ήταν εάν η αξιοποίηση της λίστας γινόταν από το ΣΔΟΕ ή από ειδικά συνεργεία, όμως το θέμα έμεινε ανοικτό για το ποίος θα κάνει τον έλεγχο.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του μάρτυρα μάλιστα σημειώθηκε μια μικροαναστάτωση, όταν ο αναπληρωματικός εισαγγελέας Γεώργιος Μπομπόλης ξεκίνησε να υποβάλλει ερώτηση. Πριν προλάβει να μπει στην ουσία της, προσπάθησε να απαντήσει ο κ. Καπελέρης, τον οποίο όμως διέκοψε ο κ. Μπομπόλης για να ολοκληρώσει. Ο μάρτυρας τότε είπε στον εισαγγελικό λειτουργό: «Δεν σας αφαιρώ το λόγο κύριε εισαγγελέα». Στο σημείο αυτό υπήρξε κάθετη παρέμβαση του προέδρου του δικαστηρίου: «Τι είπατε; δεν αφαιρείται το λόγο…».

Ο κύριος Καπελέρης απάντησε: «Όχι. Θέλω να πω» και σταματάει, λέγοντας προς το δικαστήριο: «Κύριοι δικαστές πέρασα από στάδιο κατάθλιψης, σέβομαι απόλυτα του δικαστές και το δικαστήριο».

Η διαδικασία συνεχίζεται και επόμενος μάρτυρας είναι ο Γιάννης Διώτης, επίσης πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ.
protothema.gr