Τρεις -περίπου- ώρες κράτησε η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ τα μαντάτα που έρχονται από τις Βρυξέλλες είναι μεν θετικά για την Αθήνα, ωστόσο, το μπαλάκι περνάει στην πλευρά του Μάριο Ντράγκι.
Το Eurogroup εξέδωσε κείμενο στο οποίο καταγράφεται η θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Ωστόσο, όπως, όλα δείχνουν το μπαλάκι περνάει στην πλευρά του Μάριο Ντράγκι, καθώς, η ΕΚΤ θα είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα χαλαρώσει τη θηλιά στην ελληνική οικονομία και θα δώσει περαιτέρω ανάσα ρευστότητας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup σήμερα έλαβε μία ανασκόπηση της πορείας των εργασιών στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους Θεσμούς. Καλωσορίσαμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Σημειώνουμε ότι η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση.

Την ίδια στιγμή, αναγνωρίσαμε ότι περισσότερος χρόνος και προσπάθεια χρειάζονται για να γεφυρωθούν τα χάσματα στα ζητήματα που παραμένουμε ανοιχτά. Ως εκ τούτου καλωσορίζουμε την πρόθεση των ελληνικών αρχών να επιταχύνουν τη δουλειά τους με τους Θεσμούς, με σκοπό την επίτευξη μίας επιτυχούς κατάληξης της αξιολόγησης εγκαίρως.

Το Eurogroup επανέλαβε ότι η δήλωση της 20ης Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις. Οταν οι Θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην κατάληξη της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας».

Βαρουφάκης: Να κάνει η ΕΚΤ αυτό που πρέπει

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, αφού ανακοίνωσε στους ομόλογούς του ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει αύριο τη δόση του ΔΝΤ, τόνισε πως η Φρανκφούρτη πρέπει τώρα να «κάνει αυτό που πρέπει».

Ντάισελμπλουμ: Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά οι εκταμιεύσεις

Αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της σύντομης δήλωσης του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε ότι με βάση τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου απαιτείται ένας πλήρης κατάλογος μεταρρυθμίσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις.

«Στη σύντομη δήλωση μας αναγνωρίζουμε την πρόοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις. Εχει διαπιστωθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από το Eurogroup της Ρίγας, υπάρχει πιο γρήγορη πρόοδος, εμβαθύνονται οι συζητήσεις», ανέφερε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας όμως ότι απαιτείται χρόνος για να γεφυρωθούν τα κενά και να υπάρξει συμφωνία.

«Οπως συμφωνήσαμε την 20η Φεβρουαρίου, χρειαζόμαστε έναν πλήρη και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων, ως προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Δηλώνουμε έτοιμοι να συναντηθούμε όταν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν ότι υπάρχει βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση».

Τι δήλωσαν αξιωματούχοι στο Reuters

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν, νωρίτερα, στο πρακτορείο Reuters ότι η πρόθεση του Eurogroup είναι στο κείμενο αυτό να καταγράφεται η θετική αποτίμηση των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων, αλλά και το γεγονός ότι χρειάζεται κι άλλος χρόνος ώστε να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση μεταξύ Αθήνας – πιστωτών.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η ανακοίνωση θα καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να επιταχύνει τις εργασίες, προειδοποιώντας παράλληλα ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να κλείσει η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών.

Χαρακτηριστικά, αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι «Θα υπάρξει ένα σύντομο ανακοινωθέν και θα αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί και στη δουλειά που πρέπει ακόμα να γίνει, καλωσορίζοντας την πρόθεση των Ελλήνων να επιταχύνουν τις εργασίες τους».
Αλλος αξιωματούχος είπε πως η ανακοίνωση θα αναφέρει ότι «χρειάζεται περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να καλυφθούν τα κενά» στις διαπραγματεύσεις, ώστε να αποφευχθεί μια χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τετ α τετ Σόιμπλε-Βαρουφάκη

Την ίδια ώρα ούτε η ελληνική ούτε η γερμανική πλευρά δίνουν περαιτέρω πληροφορίες για το τετ α τετ που είχε ο υπουργός Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι οι δύο υπουργοί συζήτησαν για περίπου σαράντα λεπτά.