Ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά η ευθύνη από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων στα διαυξανόμενα κρούσματα καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών που θερίζουν τους κατοίκους κάθε ηλικίας στο Πενταμόδι Μαλεβιζίου, αλλά και σε δεκάδες χωριά της Κρήτης.

Παρά τις εδώ και χρόνια επισημάνσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά και της Αντικαρκινικής Εταιρείας για τις ενδείξεις που προμήνυαν πως κάτι κακό συμβαίνει, ποτέ τα πράγματα δεν είχαν ειπωθεί με το όνομά τους. Κάτι που όμως γίνεται επισήμως τώρα, με τους επιστήμονες, κατονομάζοντας από τη μια τα «ύποπτα» τοξικά οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, και από την άλλη, καταγράφοντας τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει η αλόγιστη χρήση τους στην ανθρώπινη υγεία και δη ο ψεκασμός τους σε αμπελοκαλλιέργειες κοντά σε κατοικίες, να ζητούν από τις Αρχές να λάβουν μέτρα, με το όλο θέμα να χαρακτηρίζεται «ζωής και θανάτου».

Με μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες να τα θέλουν να εισβάλουν με ύπουλο τρόπο στην υγεία του ανθρώπου, με κύριες εισόδους στον οργανισμό το αναπνευστικό, το δέρμα και το πεπτικό, ο λόγος γίνεται για τα τοξικά οργανοφωσφορικά και πυρεθρινοειδή φυτοφάρμακα: Diazinon, Parathion, Lorsban, Dursban, Reldan, Dimethoate και άλλα.

Η μακροχρόνια έκθεση που, όπως τονίστηκε σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποίησε χθες ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταμοδίου, τα συνδέει με την αύξηση καρκινικών, νευροεκφυλιστικών, ενδοκρινολογικών, νεοπλασματικών, φλεγμονωδών, ανοσολογικών και αιματολογικών και άλλων σοβαρών ασθενειών.

ΝΕΑΚΡΗΤΗ