Την προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αν δεν υπάρξει νωρίτερα συμφωνία με τους θεσμούς απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο CNN, δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος ότι αυτό θα γίνει.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο του αμερικανικού δικτύου αν η Αθήνα θα πληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός απάντησε:

«Είναι διαχρονικά αισιόδοξος, και υπό το πρίσμα αυτής της αισιοδοξίας, λέω ότι θα κάνουμε την πληρωμή γιατί δεν έχω καμία αμφιβολία ότι μέχρι τότε θα έχουμε συμφωνία με τους θεσμούς», ενώ εξήγησε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίζει να πληρώνει τους πιστωτές της όπως έκανε στο παρελθόν αφού αυτό ήταν βασισμένο στην αρχή ότι η Αθήνα θα λαμβάνει χρηματική βοήθεια προκειμένου να κατάβει τις δόσεις προς τους δανειστές της.

Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει τις προ ημερών δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ότι η χώρα δεν έχει χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο εξωτερικό, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι πρόκειται για κοινή γνώση και ότι είναι κάτι που και ο ίδιος έχει επαναλάβει αρκετές φορές. Αρνήθηκε όμως ότι η Ελλάδα έχει ξεμείνει από χρήματα.

«Η χώρα ζει με τις δικές της δυνάμεις μετά από τις τεράστιες προσπάθειες των πολιτών της. Είναι κοινή γνώση, όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορει να καταβάλει μεγάλες δόσεις στο ΔΝΤ χωρίς συμφωνία. Επί τέσσερις μήνες ικανοποιούσαμε τις υποχρεώσεις πληρώναμε εξαντλώντας κάθε ίχνος ρευστότητας από την πληγωνμένη οικονομία μας, δεν μπορούμε να το κάνουμε εσαεί».

«Είναι καιρός οι διαπραγματευτές μας να έρθουν στο τραπέζι συναντώντας μας στο ¼ του δρόμου, ούτε καν στο μισό. Έχουμε κάνει εμείς τα ¾ του δρόμου», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.