Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε, ερωτηθείς σχετικά με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg περί του ότι το Βερολίνο μετριάζει τη στάση του έναντι της Αθήνας, ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο.

«Η Γερμανία θα αποδεχθεί μόνον μια πρόταση των τριών θεσμών», είπε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πρόσθεσε: «Όλα τα άλλα είναι αποκυήματα φαντασίας».

Bloomberg: Η Μέρκελ προτείνει συμφωνία με μία μόνο μεταρρύθμιση

Η κυβέρνηση της Μέρκελ μπορεί να είναι ικανοποιημένη με τη δέσμευση της Ελλάδας σε μία τουλάχιστον οικονομική μεταρρύθμιση από αυτές που ζητούν οι πιστωτές της, προκειμένου να ανοίξει την πόρτα για την εκ νέου χρηματοδότηση της Ελλάδας, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται δύο πηγές με γνώση της γερμανικής θέσης.

Αν και οι Γερμανοί εμμένουν ακόμη σε ένα πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει υψηλότερους φόρους, πωλήσεις δημόσιας περιουσίας και λιγότερο γενναιόδωρες συντάξεις, μπορεί να συμφωνήσουν σε μία σαφή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε ένα αρχικό μέτρο για να ξεκλειδώσει η βοήθεια, δήλωσαν οι ίδιες πηγές.

Ενώ μπορεί να δοθεί στον Τσίπρα χρόνος έως το επόμενο έτος για να υλοποιήσει αλλαγές, όπως τη μείωση των συντάξεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να ξεκινήσει τουλάχιστον μία σημαντική μεταρρύθμιση, εάν θέλει να λάβει χρηματοδότηση, σημείωσαν οι πηγές, χωρίς να μπορούν να πουν ποια μεταρρύθμιση που ζητείται πρέπει να προωθήσει η Ελλάδα.

Για να πείσει τους πιστωτές ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή, ο Τσίπρας θα πρέπει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, για παράδειγμα με την εισαγωγή νομοθεσίας για ψήφιση από την ελληνική Βουλή, δήλωσε μία πηγή. Εάν η Ελλάδα κινηθεί γρήγορα, τα χρήματα μπορεί να εκταμιευθούν στις αρχές Ιουλίου, πρόσθεσε.

Η Γερμανία, επίσης, δεν θα προέβαλε αντίρρηση στη χρονική επιμήκυνση του προγράμματος βοήθειας ξανά, εάν ο Τσίπρας παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές για την επίτευξη των στόχων του μνημονίου που συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, αλλά οι πηγές δεν γνωρίζουν πόσο μεγάλη θα ήταν αυτή η επιμήκυνση.

enikonomia