Στην Αμερική υπάρχει μια πόλη που τη λένε Ελλάδα και ονομάστηκε έτσι με την ίδρυση της, το 1822, προς τιμή της ελληνικής επανάστασης που ξεκίνησε ένα χρόνο νωρίτερα!

Η ίδρυσή της μάλιστα έγινε ακριβώς έναν χρόνο μετά την κήρυξη επανάστασης.
H πόλη έλαβε το όνομα Greece, για να τιμήσει τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία-ανεξαρτησία με την επανάσταση στα 1821.

Επίσης, για να τιμήσει ότι η αρχαία Ελλάδα πρόσφερε στην ανθρωπότητα,  αναφέρεται στην πράξη ίδρυσης της πόλης (22 Μαρτίου 1822), που βρίσκεται στα βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου της Ελλάδας, το όνομα δόθηκε ακριβώς λόγω του κύματος συμπάθειας και υποστήριξης στον αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους από την οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και την συνεισφορά των Ελλήνων στον πολιτισμό, από την αρχαιότητα.

Το «ευχαριστώ» της Ελλάδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετέφερε στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε στο δημαρχείο της πόλης.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο πρόξενος στη Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του HANC, εκπρόσωποι των 1.100 ελληνικής καταγωγής – κυρίως πρώτης γενιάς – οικογενειών της περιοχής, όλοι οι επίσημοι φορείς της πόλης, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Η χορωδία των ελληνόπουλων της ενορίας του Ευαγγελισμού και η χορωδία του σχολείου Αθηνά τραγούδησαν αντίστοιχα τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ.Στον Τέρενς Κουίκ ο δήμος της Ελλάδας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που διάβασε ο Τέρενς Κουίκ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά, σας απευθύνομαι στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Η επίσκεψη του υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών μού δίνει την ευκαιρία να τονίσω την ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά της πόλης σας, ενός τόπου – σύμβολο των στενών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς μας. Είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι Έλληνες, που μία πόλη με το όνομα Ελλάδα βρίσκεται στην Αμερική. Οι ιδρυτές της Ελλάδας, ως γνήσιοι Φιλέλληνες, εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι θερμά ειρήνη και ευημερία».

Μετά από το τέλος της επίσημης τελετής, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ξεναγήθηκε στα σχολεία της πόλης, που όλα φέρουν ελληνικά ονόματα, όπως Αθηνά, Αρκαδία, Ολυμπία κ.λπ. Ξεναγήθηκε, τέλος, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψης του εκπροσώπου της ελληνικής Πολιτείας, είχε ειδικά αφιερώματα στον Μέγα Αλέξανδρο, με σειρά δεκάδων σχετικών βιβλίων και με την προτομή του στη μέση της κυρίας αίθουσας, που είναι δώρο του δήμου της Ρόδου, με την οποία η πόλης της Ελλάδας είναι αδελφοποιημένη από τη δεκαετία του ’90.

Δείτε εδώ την ηλεκτρονική σελίδα του δημαρχείου της «Ελλάδας» και φωτογραφίες από την πόλη. Επίσης εδώ τη σελίδα της στο facebook.