Λευκός καπνός βγήκε από τη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Εξερχόμενος από τη διαπραγμάτευση με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM o κ. Κατρούγκαλος δήλωσε: «Έκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό».

Όπως εξήγησε, έγινε αποδεκτή από τους πιστωτές η πρόταση της κυβέρνησης για τις επικουρικές συντάξεις, θέμα για το οποίο μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης υπήρχε διαφωνίας.

Κατά τον ίδιο συμφωνήθηκε η αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουνίου 2016- 31 Μαΐου 2019 κατά 1% και 0,5% για τα επόμενα τρία έτη.

Ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι απομένει να αποσαφηνιστεί πώς θα εξοικονομηθούν ακόμα 70 εκατ. ευρώ, ήτοι το 10% του συνόλου των 700 εκατ. ευρώ που αναζητούνταν προκειμένου να κλείσει το πακέτο παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Η συμφωνία για το ασφαλιστικό εφοδιάζει με πρόσθετα όπλα τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εν όψει του αυριανού Eurogroup του Άμστερνταμ και αποτελεί τη δεύτερη θετική εξέλιξη μετά το πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015.

Πρέπει να τονισθεί πως οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επί των εκκρεμών θεμάτων.

Κυβερνητική πηγή αναφερόμενη στην πορεία των διαπραγματεύσεων είπε πως η συμφωνία είναι κοντά και πως μοναδικό πρόσκομμα αποτελεί το αφορολόγητο και η επιμονή των δανειστών να μειωθεί χαμηλότερα των 9.100 ευρώ.

CNNGREECE