Μέσα σε καθεστώς απειλών και φόβου από τραμπούκους γίνονται οι δημοπρασίες για τις καντίνες στον δήμο Χανίων. Το πρόβλημα δεν είναι σημερινό, δυστυχώς, υπάρχει εδώ και χρόνια. Κάποια άτομα θεωρούν τσιφλίκι τους τις καντίνες και χρησιμοποιώντας απειλές για τη σωματική ακεραιότητα ακόμα και με όπλα δεν επιτρέπουν σε άλλους να γίνουν υποψήφιοι πλειοδότες, όπως τουλάχιστον καταγγέλθηκε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Το θέμα αυτό συζητήθηκε με αφορμή τη δημοπράτηση των καντινών του δήμου πριν από λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων χρειάστηκε να επέμβει ακόμα και η αστυνομία.

Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος», Γιάννης Σαρρής, ανέφερε:

Φέτος είχα για πρώτη φορά την εμπειρία όσον αφορά στη δημοπράτηση καντινών, στις 4 υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος πλειοδότης. Στις υπόλοιπες υπήρχαν 2-3. Αυτό το καθεστώς με το οποίο διεξάγεται αυτή η διαδικασία είναι καθαρά τριτοκοσμικό διότι πραγματικά κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα κάποιων ανθρώπων. Οι απειλές είναι κανόνας και αναγκάστηκε να έρθει η αστυνομία εδώ για να βάλει μια τάξη. Αυτό δεν μας τιμά και θα πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα τεχνικά μέσα τις νομικής υπηρεσίας – και απορώ γιατί δεν το έχουμε ψάξει – για να δούμε ποιο μέρος της διαδικασίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση επιβεβαίωσαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι. Ο κ. Μαυρεδάκης, ανέφερε ότι και ο ίδιος έχει ζήσει αυτή την κατάσταση και τόνισε ότι οι δημοπρασίες θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά.

Από την πλευρά του ο κ. Βλαζάκης δήλωσε πως είχε ψάξει λύση για το θέμα και δυστυχώς διαπίστωσε ότι το νομικό πλαίσιο ορίζει ρητά δημόσια συνεδρίαση με ανοιχτή δημοπρασία. Όπως είπε:

Πρόκειται για απαράδεκτο νομικό πλαίσιο. Έρχονται εδώ με τα πιστόλια και έχω μάθει ότι πάνε με τα πιστόλια την νύχτα και απειλούν. Το έχω ξαναπεί, είναι ντροπή.

Ο δήμαρχος Χανίων, παραδέχτηκε το πρόβλημα και δήλωσε πως έχει ήδη ερευνήσει το θέμα. Δυστυχώς, οι δυνατότητες αντιμετώπισής του νομικά δεν είναι πολλές και τόνισε πως μόνο με κυβερνητική απόφαση μπορεί να λυθεί:

Μας είχε απασχολήσει και εμάς στο παρελθόν αυτή η διαδικασία που περιέχει στοιχεία βίας, δεν θα θέλαμε αυτό να συνεχιστεί, γι” αυτό το ερευνήσαμε μαζί με τη νομική υπηρεσία και μας είπαν ότι απαιτείται βάσει νόμου η φυσική παρουσία. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει, να δοθεί δηλαδή η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονομικά και να μην γίνονται αυτά τα ευτράπελα τα συμβαίνουν εδώ και πολλά χρόνια κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών.

Το να μην εξαντληθούν πάντως όλες οι δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση επικράτησης τακτικών τραμπουκισμού δεν τιμά κανέναν. Είναι απαραίτητο, το θέμα για την τροποποίηση της διαδικασίας που θα εξασφαλίσει τη διαφάνειά της να φτάσει μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια.

Εντωμεταξύ, κατά τη διάρκεια του ίδιου δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο δεν έδωσαν το «παρών» η παράταξη του κ. Σκουλάκη, του κ. Παπαδογιάννη και του κ. Ρίζου, ψηφίστηκε η έγκριση διενέργειας δημόσιου ανοιχτού ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του δήμου Χανίων 20 ναυαγοσωστικούς πύργους από 1/6/16 εως 30/9/16.

Flashnews