Εορτή του φωτός χαρακτηρίζει την μεγάλη εορτή της Αναστάσεως του Χριστού στο Πασχαλινό μήνυμα του ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κκ. Ειρηναίος και παράλληλα καλεί όλους να απαλλαγούμε από τον φόβο του θανάτου και «να βαδίσομε τον δρόμο της αναστάσιμης ζωής μας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κάνει επίκαιρες επισημάνσεις και αναφέρεται στα αεροπορικά ατυχήματα των τελευταίων ημερών, τα συχνά αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, την επάρατο νόσο του καρκίνου τις αυξανόμενες αυτοκτονίες των καιρών και σ” όλα τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα που προκαλούν όπως τονίζει «φόβο και οδύνη στον σημερινό κόσμο και τον σημερινό άνθρωπο» λέγοντας ότι «ζούμε σε κατάσταση πανικού απ” όλες αυτές τις καταστάσεις και τις απειλές του θανάτου στις ημέρες μας».

Επίσης ο κ. Ειρηναίος σημειώνει ότι την «λύση στο μεγάλο πρόβλημα του θανάτου όπως το αντιμετωπίζομε σήμερα κατά την Εκκλησία μας και κατά τον μεγάλο οικουμενικό πατέρα και Διδάσκαλο τον Ιερό Χρυσόστομο δίδει η σημερινή Λαμπρή Εορτή της Αναστάσεως του Αναστημένου Χριστού μας» και προσθέτει «Εκείνος εσταυρώθηκε, εθανατώθηκε και ενταφιάσθηκε από τους ανθρώπους. Εκείνος όμως με τον δικό αυτόν θάνατο μας ελευθέρωσε από τον θάνατο. Ενίκησε και κατάργησε τον θάνατο με την Θεότητα του».

Στη συνέχεια και αφού κάνει αναφορές στον Χρυσοστομικό λόγο σημειώνει στο μήνυμα του: «Αυτό είναι το μέγα το αιώνιο δώρο, η χαρά της Αναστάσεως την οποία εορτάζομε σήμερα. Ο Χριστός ενέκρωσε, ενίκησε τον θάνατο. Εκείνος είναι ο νικητής του θανάτου και ο χορηγός ο δωρητής της ζωής σε όλους μας. Με την Ανάσταση Του ο θάνατος δεν είναι πια η φθορά του ανθρώπου , αλλά το πέρασμα του από τον κόσμο αυτόν και την ζωή αυτή εις την αιώνια ένα άλλο κόσμο ωραίο αιώνιο , το δικό μας πολύτιμο μέλλον. Ο Θάνατος του ανθρώπου με την Ανάσταση του Χριστού μας είναι το Πάσχα πέρασμα εις την αληθινή αιώνια ζωή».

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ακολούθως υπογραμμίζει ότι με αυτά τα δεδομένα, με την Ανάσταση του Χριστού, τη νίκη και την κατάργηση του θανάτου «η ζωή μας γίνεται μόνο φως, χαμόγελο δύναμη αισιοδοξία τόλμη λαμπρότητα».

Ακόμη σημειώνει πως με αυτό μέγα δώρο της καταργήσεως του θανάτου και της φθοράς δεν έχομε λόγο να είμαστε θλιμμένοι . καταθλιμμένοι απαισιόδοξοι, απελπισμένοι, αδύναμοι, φοβισμένοι και τρομοκρατημένοι για οτιδήποτε.

Τέλος ο κ. Ειρηναίος εύχεται χρόνια πολλά και ευλογημένα και καλεί όλους «να ακολουθήσομε αυτό τον αναστάσιμο δρόμο, να φύγομε, να απαλλαγούμε από την σημερινή κατήφεια και την μιζέρια, τον φόβο του θανάτου. Να ζούμε, να χαιρόμαστε τη ζωή μας» την οποία χαρακτηρίζει αναστάσιμη και αιώνια και καταλήγει «Αυτός είναι ο δρόμος μας. Αυτή είναι η ζωή μας σήμερα και αυτήν παρακαλούμε να δεχθούμε και να αρχίσομε να ζούμε από την σημερινή ένδοξη και μεγάλη εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως».