Ένα σπάνιο και πολύ ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο, τη διάβαση του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε και από την Ελλάδα την Δευτέρα 9 Μαΐου 2016.
Το φαινόμενο της διάβασης αρχίζει στις 14:12 ώρα Ελλάδας και τελειώνει στις 21:42 ώρα Ελλάδας. Το μέσο της διάβασης είναι στις 17:57 ώρα Ελλάδας.

Παρά το ότι ο Ερμής είναι αρκετά φωτεινός πλανήτης, μέσα από το ηλιακό φίλτρο θα φαίνεται σαν μια μικρή μαύρη κουκίδα στο φόντο του λαμπρού Ήλιου.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια, όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου.

Διαβάσεις για εμάς στη Γη μπορούν να κάνουν μόνο οι εσωτερικοί πλανήτες, δηλαδή ο Ερμής και η Αφροδίτη. Και αυτό διότι οι τροχιές των εξωτερικών πλανητών (Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) δεν τους φέρνουν ποτέ να παρεμβάλλονται μεταξύ της Γής και του Ήλιου.

Η προηγούμενη διάβαση του Ερμή έγινε το 2006 (αόρατη από την Ελλάδα), η επόμενη θα γίνει το 2019, ενώ η μεθεπόμενη θα γίνει το 2032. Στον τρέχον αιώνα η Αφροδίτη έχει μόνο δύο διαβάσεις οι οποίες έχουν γίνει ήδη, το 2004 και το 2012. Η επόμενη διάβαση της Αφροδίτης θα γίνει το 2117 !