Η 75η επέτειος από τη «Μάχη της Κρήτης» τιμήθηκε στο Ηράκλειο. Κατά την τελετή πραγματοποιήθηκε επίσημη έπαρση των σημαιών των τεσσάρων συμμαχικών Κρατών, Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης». Επίσης έγινε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, και τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η διευθύντρια του πρώτου δημοτικού σχολείου Ηρακλείου Ελένη Πανακάκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο και τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο της «Μάχης Κρήτης» από: τους βουλευτές Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη, Βασίλη Κεγκέρογλου, τον ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, την Υποπρόξενο της Μ. Βρετανίας, τους εκπροσώπους των Στρατιωτικών, Αστυνομικών αρχών, και τους εκπροσώπους κομμάτων, φορέων, Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Παγκρητική Ομοσπονδία Ευρώπης, αποστράτων και αντιστασιακών οργανώσεων.

Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσαν επίσης συμπατριώτες αγωνιστές της Μάχης Κρήτης καθώς και τα παιδιά του Βρετανού Τομ Σπένσερ, Σούζαν και Τζον Σπένσερ, που πολέμησε τους γερμανούς το 1941 στο Ηράκλειο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δήλωση του για την ιστορική Μάχη της Κρήτης αναφέρει: «Είναι διαχρονικά τα μηνύματα της ιστορικής επετείου για τα ιδανικά της ελευθερίας της αλληλεγγύης, της συμπόρευσης όλων μας ώστε η χώρα μας να ξεπεράσει την κρίση και να ατενίσει με αισιοδοξία το μέλλον. Η Μάχη της Κρήτης, με την πρωτόγνωρη στον κόσμο παλλαϊκή αντίσταση, συγκαταλέγεται από τους ιστορικούς στα σημαντικότερα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι μνήμες ζωντανεύουν και τα συναισθήματα όλων μας είναι διάχυτα τιμώντας την 75η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, με εκδηλώσεις στο νησί, στην υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Ο αγώνας, το πείσμα των Κρητικών για την ελευθερία και την δημοκρατία καθόρισαν τις τύχες του πολέμου, αφού, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των εισβολέων: η μάχη είχε μεγάλη διάρκεια και τα επίλεκτα γερμανικά στρατεύματα υπέστησαν σκληρή δοκιμασία και σημαντικές απώλειες, από τις συμμαχικές δυνάμεις που αντιστάθηκαν και με κάθε τρόπο ανέτρεψαν τα επιχειρησιακά σχέδια του Χίτλερ.

Αποτίουμε με ευλάβεια φόρο τιμής στους ήρωες που έπεσαν στα πεδία των μαχών για την πατρίδα. Ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά τους, τους ζώντες μαχητές-βετεράνους της Μάχης της Κρήτης. Είμαστε ευγνώμονες στους συμπατριώτες μας μαχητές αλλά και στους βετεράνους των συμμαχικών στρατευμάτων, από την μακρινή Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία αλλά και τη Βρετανία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης από την πλευρά του ανέφερε: «Η Μάχη της Κρήτης είναι επίκαιρη. Είναι η Μάχη της Ελλάδας. Δεν έχει ούτε τους ίδιους εχθρούς, ούτε τα ίδια όπλα εναντίον της. Έχει όμως πολύ ισχυρότερα και πολύ πιο ύπουλα. Επομένως όλοι μας πρέπει να δώσουμε ενιαία, ενωμένοι, τη μάχη και αυτοί που έχουν την ευθύνη πρέπει να πάρουν και τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους ήρωες της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιούνται σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού που θα κορυφωθούν σήμερα Κυριακή στα Χανιά.