Κατά ένα εξάμηνο νωρίτερα, διπλασιάστηκε ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στη μπύρα που πλέον από την 1η Ιουνίου θα πωλείται ακριβότερα.
Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής δόθηκε το πράσινο φως από την βουλή για το διπλασιασμό του φόρου από την 1η Ιουνίου, αντί του 2018 που αρχικά είχε προβλεφθεί.
Νωρίτερα κατά ένα εξάμηνο έρχεται και η αύξηση 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ από τον Ιανουάριο 2017, αντί της 1ης Ιουλίου του ίδιου έτους.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ με το χαράτσι στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ

Αύξηση και για τα καύσιμα από τις αρχές του 2017 με τον ειδικού φόρου κατανάλωσης.
Οι νέοι έμμεσοι φόροι οδηγούν σε απόγνωση τους καταναλωτές, ενώ και οι πρατηριούχοι θέτουν πλέον θέμα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους.
Στην βενζίνη ο ειδικός φόρος κατανάλωσης αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Έτσι, μαζί με το νέο ΦΠΑ θα πωλείται κατά 3,7 λεπτά ακριβότερη.

Από την πρωτοχρονιά του 2017 θα αυξηθεί και το πετρέλαιο θέρμανσης από 0,75 σε 0,81 ευρώ το λίτρο, ενώ κατά 12,4 λεπτά θα αυξηθεί και το υγραέριο κίνησης.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, υπολογίζει να εισπράττει επιπλέον έσοδα μισό δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο, από τις αυξήσεις στα καύσιμα.