Ποινή εκτέλεσης κοινωνικής εργασίας για 80 ώρες, επέβαλε το δικαστήριο ανηλίκων στο Ρέθυμνο σε τρεις μαθητές του 1ου γυμνασίου, οι οποίοι καταγγέλθηκαν από τον διευθυντή τους ως πρωτεργάτες της κατάληψης που έγινε στο σχολείο τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η πρωτοφανής αυτή υπόθεση για το Ρέθυμνο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους των καθηγητών και των γονέων, ενώ οργισμένη είναι και η απάντηση της ένωσης λειτουργών μέσης εκπαίδευσης του νομού, η οποία μάλιστα έχει ήδη προτείνει την διαγραφή του εν λόγω εκπαιδευτικού από την ένωση.

Τον ασκό του Αιόλου στο Ρέθυμνο άνοιξε η πρωτοφανής υπόθεση της καταδίκης τριών μαθητών της 3ης γυμνασίου, επειδή πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο διευθυντής του 1ου γυμνασίου ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες κίνησαν τις νόμιμες διαδικασίες περί παρακώλυσης μαθήματος στη διάρκεια

Οι τρεις μαθητές την περασμένη εβδομάδα λογοδότησαν για τις πράξεις τους στο δικαστήριο ανηλίκων, το οποίο ως αναμορφωτικό μέτρο, τους επέβαλε την ποινή της κοινωνικής εργασίας για 80 ώρες.

Και μπορεί τα παιδιά στο δικαστήριο να εμφανίστηκαν μετανιωμένα, ωστόσο, οργισμένη είναι η απάντηση της ένωσης λειτουργών μέσης εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας μάλιστα προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ένωσης, την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο.

Πέρα όμως από τους τρεις μαθητές στο εδώλιο του μονομελούς πλημμελειοδικείου Ρεθύμνου κάθισαν και οι γονείς τους, οι οποίο κατηγορούνταν για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.
Ωστόσο, η έδρα αποφάσισε την αθώωση των γονέων.

«Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές, και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».

Αυτό επισημαίνει η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η πρόεδρος της Δέσποινα Νικολάου, με αφορμή τη δίκη που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Μαΐου 2017 και ως αποτέλεσμα είχε να επιβληθεί ποινή κοινωνικής εργασίας σε μαθητές του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
«Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου. «Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας» ανέφερε η κ. Νικολάου.
Σύμφωνα με την ένωση των καθηγητών, «τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».