Ανάστατη παρακολουθεί η τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και γενικότερα της Κρήτης την καταγγελία κοπέλας για απόπειρα βιασμού σε βάρος της, και η οποία έρχεται να προστεθεί στο πλήθος παρόμοιων υποθέσεων, οι οποίες έχουν απασχολήσει στο πρόσφατο παρελθόν το νησί. Το συμβάν, το οποίο φέρεται να έλαβε χώρα το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, κατήγγειλε δημοσίως το ίδιο το παρ” ολίγο θύμα, το οποίο είχε το θάρρος να συντάξει κείμενο αναφορικά με το περιστατικό, διαδίδοντας το διαδικτυακά.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια γυναίκα στην Κρήτη προβαίνει σε καταγγελία για βιασμό (ή απόπειρα βιασμού), ωστόσο φαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που συνάνθρωποι μας, που ευαισθητοποιούνται στο ζήτημα του βιασμού, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους: Αρχικά, προγραμματίστηκε η διοργάνωση συζήτησης για τη δημιουργία «πρωτοβουλίας κατά της κουλτούρας του βιασμού» στο Ρέθυμνο (σ.σ. επρόκειτο να γίνει χθες το βράδυ), ενώ, σε δεύτερη φάση, ανακοινώθηκε και η διοργάνωση πορείας αύριο το βράδυ (μεσάνυχτα Παρασκευής) στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η διοργάνωση των εν λόγω εκδηλώσεων γίνεται από τη φεμινιστική – ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα «Φύλο και Φτερό», στον ιστότοπο της οποίας φιλοξενήθηκε και η καταγγελία της κοπέλας που φέρεται να έπεσε θύμα απόπειρας βιασμού.

«Έχει ακολουθήσει επανειλημμένα κορίτσια στο δρόμο»

Στο μεταξύ, σοκάρουν τα γραφόμενα της καταγγέλλουσας αναφορικά με το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, ενημερώθηκε ότι το άτομο, το οποίο φέρεται να επιχείρησε να τη βιάσει, έχει ακολουθήσει επανειλημμένα «κορίτσια στο δρόμο».

«Προχωρώντας στην πλατεία Μικρασιατών, με ακολούθησε ένας άντρας. Καθώς ήμουν σε σημείο που δεν ήμουν ορατή (κάπου πίσω από τις κερκίδες), εμφανίστηκε μπροστά μου και άρχισε να με πιάνει. Τον έσπρωχνα και άρχισα να προχωρώ προς το κέντρο της πλατείας, καθώς εκεί υπήρχαν κάποια άτομα. Αυτός άλλαξε κατεύθυνση. Ο συγκεκριμένος τύπος βρισκόταν πριν στο μαγαζί που βρισκόμουν κι εγώ. Μάλιστα, πριν καιρό μέσα στο ίδιο μαγαζί τού είχα πει χαρακτηριστικά «σταμάτα να με κοιτάς, με ενοχλείς», καθώς τα βλέμματά του ήταν τουλάχιστον χυδαία.

Συζητώντας το περιστατικό με άλλα άτομα, ενημερώθηκα ότι ο συγκεκριμένος έχει ακολουθήσει επανειλημμένως κορίτσια στο δρόμο. Ακολουθούσε κοπέλες μέχρι να αρχίσουν να φωνάζουν, για να απομακρυνθεί. Μάλιστα, σε μια περίπτωση έφτασε μέχρι το σπίτι της κοπέλας, απειλώντας ότι θα μπει μέσα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η καταγγέλλουσα.

Για το θέμα πάντως δεν υπάρχει καμία επίσημη καταγγελία στην αστυνομία.

«Συχνάζει σε μπαρ όπου κοζάρει γυναίκες»

«Το βράδυ της Πέμπτης 25/5/17 έγινε απόπειρα βιασμού σε γυναίκα στην πλατεία Μικρασιατών Ρεθύμνου, από άνδρα ο οποίος την ακολούθησε από το μπαρ στο οποίο βρισκόταν προηγουμένως. Η ίδια είχε τα αντανακλαστικά να συντάξει κείμενο, καταγγέλλοντας το περιστατικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος αποπειράται να βιάσει μια γυναίκα, καθώς, έπειτα από τη δημοσιοποίηση του περιστατικού και τις συζητήσεις που προέκυψαν, φάνηκε ότι επανειλημμένα έχει παρενοχλήσει και αποπειραθεί να βιάσει αρκετές γυναίκες. Ο άνδρας αυτός έχει συγκεκριμένη τακτική: Συχνάζει σε μπαρ όπου κοζάρει γυναίκες, τις παρακολουθεί γδύνοντας τις με το πατριαρχικό γλοιώδες του βλέμμα. Άλλοτε τις πλησιάζει και παρεμβαίνει στα κορμιά τους αγγίζοντάς τις ή τις ακολουθεί αφότου αποχωρήσουν από το χώρο. Δεν είναι μόνο αυτός, αλλά είναι από τις λίγες φορές που καταγγέλλεται δημόσια μια απόπειρα βιασμού στο Ρέθυμνο», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ομάδας «Φύλο και Φτερό» για την αυριανή πορεία.

Στην πλατεία Μικρασιατών η προσυγκέντρωση

«Προκύπτει η ανάγκη να διαμορφώσουμε χώρους μέσα από τους οποίους θα ενδυναμωθούμε, θα μοιραστούμε τα βιώματά μας (μονάχα αν το θελήσουμε και νιώθουμε άνετα με αυτό), θα απαλλαγούμε από ενοχές και άσχημα συναισθήματα, θα συντονιστούμε, θα συνδιαμορφώσουμε και θα δράσουμε. Χωρίς ιεραρχίες (για να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εξουσιαστές δυναμικές, από τις οποίες έτσι κι αλλιώς ασφυκτιούμε), με σεβασμό στην τοποθέτηση των βιωμάτων, συνειδητοποιώντας τη θέση και τα προνόμιά μας σε σχέση με την άλλη/το άλλο/τον άλλον, θέλουμε να υπάρχουμε και να μαχόμαστε», αναφέρεται επιπρόσθετα στη σχετική ανακοίνωση, η οποία καλεί στην πορεία που προγραμματίστηκε για τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι η προσυγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μικρασιατών, στο Ρέθυμνο.

ΠΗΓΗ: ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ