Ερχεται η ώρα της αλήθειας για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που συνεχίζουν να κυκλοφορούν χωρίς ασφάλιση, καθώς είναι ζήτημα 24ώρων η ολοκλήρωση του πρώτου κύματος διασταυρώσεων και η αποστολή ειδοποιητηρίων με «καμπάνες» που ξεκινούν από τα 250 ευρώ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς των ασφαλιστικών εταιριών, ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων αγγίζει – αν δεν ξεπερνά – το 1.000.000, εκ των οποίων 200.000-300.000 εκτιμάται ότι πρόκειται είτε για οχήματα των οποίων έχουν παραδοθεί πίνακες είτε για οχήματα του Δημοσίου που δεν ασφαλίζονται. Το πρόβλημα χαρακτηρίζεται ως οξύ και δεν υπάρχει πειστική απάντηση για την καθυστέρηση εφαρμογής των σχετικών διατάξεων, οι οποίες , αν και ψηφίστηκαν το 2013, παρέμειναν εν υπνώσει ακόμα και μετά την υπογραφή της αναγκαίας Υπουργικής Απόφασης μόλις πέρσι.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς, η αντιμετώπιση της μάστιγας των ανασφάλιστων έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και λόγω του ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς τα χρέη του φτάνουν τα 600.000.000 ευρώ! Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πέρσι οι αποζημιώσεις που κατέβαλε το Επικουρικό λόγω εμπλοκής ανασφάλιστων οχημάτων σε ατυχήματα ανήλθαν στα 11.300.000 ευρώ, ενώ ήδη στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι αποζημιώσεις ξεπέρασαν τα 2.700.000 ευρώ.

Με βάση τη νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, όπως αναφέρει η «Ελευθερία του Τύπου» οι διασταυρώσεις θα γίνονται, εφεξής, δύο φορές τον χρόνο.

Συγκεκριμένα: Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ), με βάση τα διαθέσιμα και τηρούμενα στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά αρχεία και το αρχείο του Κέντρου Πληροφοριών, θα εντοπίζεται με διασταύρωση τα οχήματα που ήταν σε κυκλοφορία θα παράγει αρχείο τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων και θα δημιουργεί ηλεκτρονικό παράβολο υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 250 ευρώ.

Επόμενο βήμα τα… ραβασάκια στους ιδιοκτήτες των τυχόν ανασφάλιστων οχημάτων, είτε με ηλετρονικό ταχυδρομείο, είτε στην ηλεκτρονική θυρίδα μηνυμάτων Taxisnet, είτε στην τελευταία, είτε στην τελευταία δηλωθείσα από αυτούς ταχυδρομική διεύθυνση. Ο ιδιοκτήτης οχήματος οποίος λαμβάνει ειδοποιητήρια επιστολή θα πρέπει να προβαίνει στην ασφάλιση του οχήματος, αφού προηγουμένως πληρώσει το ηλεκτρονικό παράβολο των 250 ευρώ.
Σε περίπτωση μη εμφάνισης και μη συμμόρφωσης του ιδιοκτήτη του οχήματος η ΔΗΛΕΔ το αργότερο εντός διμήνου αποστέλλει τα στοιχεία του, καθώς και του οχήματός του στην αρμόδια αστυνομική αρχή για τα… περαιτέρω.

Για όσους δεν συμμορφωθούν το πρόστιμο για ανασφάλιστα δίκυκλα ανέρχεται στα 250 ευρώ, για επιβατικά αυτοκίνητα στα 500 ευρώ και για φορτηγά στα 1.000 ευρώ.

Συν τοις άλλοι προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων, άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος για έξι μήνες, ενώ εάν ανασφάλιστο όχημα προκαλέσει ζημιά σε άλλο ασφαλισμένο όχημα, τότε προβλέπεται αφαίρεση πινακίδων για δύο χρόνια, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, ποινικές κυρώσεις και τα παραπάνω χρηματικά πρόστιμα.

enikos.gr