Όπως ήταν αναμενόμενο ο διαγωνισμός για τη μακρόχρονη μίσθωση των κτηρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων, που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης και βρίσκονται στην παλιά πόλη των Χανίων, κατακυρώθηκε στην εταιρεία BELVEDERE.

Αφορά την εκμίσθωση για 25 έτη των κτηρίων έναντι συνολικού τιμήματος 8,9 εκατομμυρίων ευρώ.

Με επίσημη ανακοίνωση του το Πολυτεχνείο Κρήτης γνωστοποιεί τη θετική έκβαση του διαγωνισμού, στον οποίο αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 6 όμιλοι, στη δεύτερη φάση συμμετείχαν 10 όμιλοι, για να καταλήξουν τελικά να καταθέσουν δεσμευτική πρόταση δύο εταιρείες η εταιρεία BELVEDERE και η Χανιώτικη εταιρεία ΤΟΜΕΣ ΑΤΕ του Χανιώτη επιχειρηματία Μανώλη Μαθιουλάκη, στην οποία ανήκει επίσης το γνωστό ξενοδοχείο Minoa Palace Resort & Spa, στον Πλατανιά.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου Κρήτης, αναφέρεται:

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες του διαγωνισμού μακρόχρονης μίσθωσης των κτιρίων της Μεραρχίας Κρητών, των Παλαιών Φυλακών και Στρατώνων στην Παλιά Πόλη των Χανίων.

Η κατακύρωση του διαγωνισμού αποτελεί την κατάληξη επίπονων διαδικασιών που ξεκίνησαν πριν από περίπου 3 χρόνια με σκοπό να εξασφαλίσουν την απόλυτη διαφάνεια στις ακολουθούμενες διαδικασίες. Συγκεκριμένα επιλέχθηκε να πραγματοποιηθεί αρχικά δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην διάρκεια της οποίας οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευχέρεια να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, να προτείνουν χρήσεις για τα κτίρια και να παρέχουν μη δεσμευτικές προκαταρκτικές προσφορές. Στην φάση αυτή συμμετείχαν 6 όμιλοι, το σύνολο των οποίων πρότεινε χρήσεις σχετικές με την τουριστική αξιοποίηση. Στη συνέχεια και αφού πρώτα ενημερώθηκε λεπτομερώς η Σύγκλητος του Ιδρύματος, προκηρύχθηκε δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός, το αναλυτικό τεύχος του οποίου παρέλαβαν 10 όμιλοι. Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε επιτυχώς πλέον με την ομόφωνη κατακύρωση στην εταιρεία BELVEDERE, η οποία προσέφερε αρχικά το ποσό των 7,9 εκατομμυρίων ευρώ για εκμίσθωση διάρκειας 25 ετών. Μετά την ανακήρυξη του πλειοδότη και πριν την κατακύρωση, μεσολάβησε φάση διαπραγμάτευσης κατά την οποία το τίμημα αυξήθηκε στα 8,9 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με τη δημόσια επιχορήγηση του Πολυτεχνείου από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για 8 έτη αυξάνοντας σημαντικά την δυνατότητά του να υποστηρίξει την φοιτητική μέριμνα και την εκπαιδευτική λειτουργία των Σχολών του.

Η ανάδοχος εταιρεία, σύμφωνα με τη δεσμευτική πρότασή της, αναλαμβάνει:

α. να αναστηλώσει τα κτίρια υπό την επίβλεψη των αρμόδιων δημόσιων αρχών (Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, Πολεοδομία, Τεχνική Υπηρεσία του Πολυτεχνείου κλπ)

β. να αναπλάσει την πλατεία στην οποία θα είναι ελεύθερη η πρόσβαση του κοινού

γ. να δημιουργήσει χώρους αναψυχής εντός και εκτός των κτιρίων και να τους διαθέσει για κοινή χρήση.

δ. να δημιουργήσει περισσότερες από 200 ισοδύναμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της κατασκευής και της λειτουργίας του έργου, στο οποίο η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια ευρώ.

ε. να παραδώσει στο Πολυτεχνείο Κρήτης τα κτίρια και τις εγκαταστάσεις σε άριστη λειτουργική κατάσταση μετά την λήξη της διάρκειας παραχώρησης.