Η Πρέβελη βρίσκεται περίπου 35 χλμ νότια του Ρεθύμνου και 10 χλμ ανατολικά του Πλακιά. Η παραλία της Πρέβελης γνωστή κι ως Λίμνη Πρέβελης ή Φοίνικας, βρίσκεται στην έξοδο του επιβλητικού Κουρταλιώτικου φαραγγιού, όπου περνάει ο Μέγας Ποταμός.

Είναι σίγουρα η πιο διάσημη παραλία της Νότιας Κρήτης, καθώς δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε καλοκαίρι.
Παλαιότερα, ήταν αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Στις όχθες του Μέγα Ποταμού υπάρχει μια μεγάλη αποικία φοινικόδεντρων του Θεόφραστου, η οποία δίνει στην περιοχή μια αίσθηση Αφρικανικού τοπίου.

Preveli beach

Preveli beach

Το ποτάμι, το σχηματίζει μια μεγάλη λίμνη μήκους 1,5 χλμ πριν χυθεί στη θάλασσα, έχει νερό όλο το χρόνο.

Preveli beach

Μπορείτε να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από τη σκιά των φοινίκων και των άλλων δέντρων, και να αρχίσετε να ανηφορίζετε το υπέροχο φαράγγι.

Preveli beach

Στις μεγάλες κολύμπες που σχηματίζονται κάθε τόσο μπορείτε να κάνετε ένα δροσερό μπάνιο. Το φοινικόδασος κάηκε ολοσχερώς στις 22/8/2010, λόγω μεγάλης πυρκαγιάς και ολιγωρίας του κράτους, αλλά ευτυχώς επανήλθε σε μεγάλο βαθμό μέσα σε λίγο καιρό.

Στην έξοδό του σχηματίζεται μια αμμουδερή παραλία με βοτσαλωτό βυθό και πολύ δροσερά νερά λόγω του ποταμού. Στο ανατολικό τμήμα της παραλίας υπάρχει ένας πανέμορφος βράχος που θυμίζει κατάρτι.

Preveli beach

Preveli beach

Έχετε δύο βασικές επιλογές πρόσβασης στην περιοχή από ξηράς, από δυτικά ή από ανατολικά.

Η πρώτη είναι να οδηγήσετε από τον Πλακιά προς τη Μονή Πρέβελης, ακολουθώντας τις ταμπέλες. 1,5χλμ μετά το Κάτω Μοναστήρι της Πρέβελης, θα σταματήσετε σε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης, όπου αρχίζει ένα μονοπάτι που κατεβαίνει στην παραλία.

Saint Nicholas, Kourtaliotis gorge

Το πάρκινγκ βρίσκεται πάνω από πανύψηλους κάθετους βράχους, δυτικά της παραλίας, από όπου μπορείτε να βγάλετε μερικές φανταστικές φωτογραφίες. Για να κατεβείτε στην παραλία περπατάτε το μονοπάτι που διαρκεί περίπου 15-20΄.

Ωστόσο, η επιστροφή μπορεί να σας φανεί κουραστική καθώς η ανηφόρα είναι σχετικά απότομη.

Για να αποφύγετε τη δύσκολη ανάβαση μπορείτε εναλλακτικά να οδηγήσετε τον χωματόδρομο που οδηγεί στο κοντινό Δρυμισκιανό Αμμούδι και να περπατήσετε το σύντομο μονοπάτι που οδηγεί στην Πρέβελη σε μόλις 5΄. Ωστόσο, έτσι δεν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την εκπληκτική θέα από τους ψηλούς βράχους της δυτικής πλευράς.

Preveli beach

Επίσης, για τους πιο χαλαρούς, υπάρχουν καϊκάκια από την Αγία Γαλήνη και το Πλακιά που εκτελούν δρομολόγια για Πρέβελη.

Preveli beach

Preveli beach

Αυτό το τοπίο, που έχει χαρακτηρισθεί από τα ωραιότερα της Ευρώπης, φαίνεται να ζήλεψε και ο homo erectus και «άραξε εδώ για να κάνει τα μπάνια του», πριν 130.000 χρόνια! Ο αρχαιολόγος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Κολλέγιο Providence του Ροντ Άιλαντ, Θωμάς Στράσσερ, που διενήργησε ανασκαφές στα νοτιοδυτικά. παράλια της Κρήτης (2008-2009), στην ετήσια συνάντηση των επιστημόνων του Αμερικανικού Ινστιτούτου (7.1.2010) ανέφερε αρχαιολογικά ευρήματα εργαλείων εκείνης της μακρινής εποχής στο φαράγγι της Πρέβελης.