Σήμερα αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σχετικά με πρόστιμα που έχουν αποσταλεί σε πάνω από 1,1 εκατ. ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων.Σύμφωνα με πληροφορίες,αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα επιλύει όλα τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ωστόσο το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη μεταξύ της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του υφυπουργού Μεταφορών Νίκου Μαυραγάνη, του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή και εκπροσώπων των Ασφαλιστικών Εταιριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr κατά την διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε μια σύμπνοια όσον αφορά στα πρόστιμα και στους κατά συνείδηση παραβάτες ενώ για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα μείωση των προστίμων στα δίκυκλα και αύξησης στα φορτηγά.

Ειδικότερα το ηλεκτρονικό παράβολο των 250 ευρώ που επιβάλλεται σε όλα ανεξάρτητα τα οχήματα θεωρήθηκε από τα στελέχη που συμμετείχαν στην σύσκεψη υπερβολικό για τα δίκυκλα, σε λογικά επίπεδα για τα ΙΧ και χαμηλό για τα φορτηγά.

Μάλιστα ιδιαίτερα μνεία έγινε για τα δίκυκλα και προτάθηκε η μεγάλη μείωση του προστίμου έως και 50% με αντίστοιχη αύξηση στα φορτηγά.

Ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα σε περίπου 300.000 ιδιοκτήτες δικύκλων που έχουν πιαστεί στην «τσιμπίδα» της ΑΑΔΕ και αντίστοιχα να αυξηθούν τα πρόστιμα για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες φορτηγών.

Από την άλλη μεριά ο νόμος για τα ανασφάλιστα έχει ψηφιστεί εδώ και χρόνια και ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει «πάγωμα» των προστίμων στους παραβάτες οδηγούς καθώς υπάρχουν και περίπου 4 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων που είναι συνεπείς και πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας, ασφάλεια αλλά και περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το κράτος να ευνοεί τους παραβάτες οδηγούς!

Παράλληλα τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών επεσήμαναν στους υφυπουργούς τα πάρα πολλά περιστατικά που έχουν καταγραφεί με ανασφάλιστα οχήματα και μάλιστα τόνισαν το γεγονός πως κάποιοι κάτοχοι ανασφάλιστων ΙΧ που προκάλεσαν ατυχήματα με υλικές ζημιές μόνο έχασαν τα σπίτια τους από το Επικουρικό Κεφάλαιο!

Πάντως τα πρόστιμα που έχουν αποσταλεί στους ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας τους (προσωρινή ακινησία) δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να «παγώσουν» καθώς χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση και από την άλλη μεριά το κράτος θα «επιβραβεύσει» τους παραβάτες ιδιοκτήτες οχημάτων.

Ωστόσο θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους ιδιοκτήτες οχημάτων που παρέλαβαν από λάθος του συστήματος, είτε του κράτους είτε των εταιρειών, είτε για άλλο λόγο άδικα το πρόστιμο των 250 ευρώ και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να γίνει ότι είναι δυνατό από την μεριά του κράτους ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες.

Ειδικότερα αποφασίστηκε σε περίπτωση που το σύστημα έχει κάνει λάθος οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα έχουν 2 μήνες περιθώριο ώστε να διορθώσουν το λάθος προσκομίζοντας τα ανάλογα έγγραφα. Η παραπάνω περίπτωση αφορά κυρίως οχήματα τα οποία έχουν διαγραφεί είτε έχουν κατατεθειμένες πινακίδες κυκλοφορίας, είτε δεν έχει ολοκληρωθεί η μεταβίβασή τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τα οχήματα που έχουν κλαπεί και σύμφωνα με πληροφορίες του Enikonomia.gr αποφασίστηκε στη σύσκεψη να επιταχυνθεί η αποστολή των στοιχείων των οχημάτων και ιδιοκτητών που έχουν δηλώσει κλοπή στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Όσον αφορά στα πρόστιμα που στάλθηκαν από λάθος και οφείλονται στις λίστες των ασφαλιστικών εταιρειών (ασφαλιστήρια σε ισχύ, αναγραμματισμοί, κ.ά.) τα στελέχη που συμμετείχαν στην σύσκεψη αποφάσισαν τα λάθη να διορθώνονται από τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να διορθώνουν οι ίδιες τα λάθη.