Η πρόγνωση του καιρού για την Κρήτη από τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα

Αναμένεται πραγματικά μία πολύ ζεστή εβδομάδα, ιδιαίτερα απο την Πέμπτη και μετά.
Η αιτία είναι η εισβολή της θερμής αέριας μάζας απο τα Νοτιοδυτικά, συνεπακόλουθο και απόλυτα δικαιολογημένο είναι η απόδοση πολύ υψηλών θερμοκρασιών κοντά στην επιφάνεια.

Προγνωστικά αυτή η κατάσταση έχει όλα τα στοιχεία για να μιλήσουμε για συνθήκες καύσωνα (πολύ υψηλές θερμοκρασίες την ημέρα αλλά και τις νυκτερινές ώρες, διάρκεια διατήρησης του φαινομένου τουλάχιστον για τρείς ημέρες, Παρασκευή έως και Κυριακή).

Προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζουμε παρόμοιες συνθήκες και για το λόγο αυτό εκτιμώ οτι δεν υπάρχει και λόγος πανικού.
Δημιουργώντας μία καλή ψυχολογία στο κοινό είναι ότι καλύτερο στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης καιρικής (απο πλευράς θερμοκρασίας και μόνο) κατάστασης.

Ζεστή εβδομάδα με κορύφωση των θερμοκρασιών από την Παρασκευή

Δεν αλλάζει κάτι στο σκηνικό του καιρού από σήμερα Δευτέρα έως και την Τετάρτη 28 Ιουνίου. Ηλιόλουστος καιρός με τις μέγιστες θερμοκρασίες να κυμαίνονται στους 31 έως 33°C (κατά τόπους μόνο ξεπερνούν τους 34°C), ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες, ευτυχώς, θα κυμαίνονται στου 20 έως 22°C. Οι άνεμοι διατηρούν την Δυτική τάση τους και ενώ τις βραδινές και νυκτερινές ώρες θα είναι πολύ εξασθενημένοι, κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κυμαίνονται στα 2 – 3 Μποφώρ , κατά τόπους τις μεσημβρινές ώρες έως και τα 4 Μποφώρ.

Η θερμή όμως εισβολή μίας αέριας μάζας από τα Νοτιοδυτικά που θα επηρεάσει τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανεβάσει τις θερμοκρασίες σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, αναμένοντας να καταγραφούν τιμές θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και της Πελοποννήσου, άνω των 41°C.

Υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθούν και στην Κρήτη, λόγω της αποκατάστασης της θερμής μάζας από την Παρασκευή 30 Ιουνίου έως και τη Δευτέρα 3 Ιουλίου. Ο ηλιόλουστος καιρός παραμένει καθώς και οι άνεμοι διατηρούν τη Δυτική τάση τους χωρίς καμία αξιόλογη μεταβολή στην ένταση τους. Ενδεχομένως από την Παρασκευή και μετά να εκδηλωθούν τοπικές αύρες, κυρίως σε παράκτιες περιοχές, και αυτό θα λειτουργήσει ιδιαίτερα ανακουφιστικά στις αναμενόμενες υψηλές τιμές της θερμοκρασίας.

Η θερμοκρασία την Πέμπτη αναμένεται να ξεπεράσει του 35°C, ενώ από την Παρασκευή εκτιμάται ότι η μέγιστη τιμή θα κυμαίνεται στους 36 έως 38°C (κατά τόπους και πάλι, λόγω γεωμορφολογίας, θα είναι υψηλότερη ), ενώ και η ελάχιστη θα διατηρείται σε αρκετά υψηλά επίπεδα από 25 έως 27°C.

Αισιόδοξο είναι το γεγονός ότι, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν τα ποσοστά υγρασίας να πέφτουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα περιορίζοντας κατά ένα βαθμό την αίσθηση δυσφορίας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι συνθήκες αυτές, οι οποίες προσεγγίζουν πραγματικές συνθήκες Καύσωνα, αναμένεται να διατηρηθούν έως και την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Είναι προφανές ότι η Πολιτεία, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, θα κινητοποιηθεί προκειμένου να λάβει κατάλληλα μέτρα προστασίας, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Οφείλουμε όμως και όλοι εμείς να λάβουμε τις δικές μας προφυλάξεις και να προσέξουμε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που εγκυμονεί η παρατεταμένη έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη τις μεσημβρινές ώρες λόγω εποχής και καθαρότητας της ατμόσφαιρας, καθώς επίσης και τη λελογισμένη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων στους εργασιακούς χώρους και στην οικία μας (η επιλογή της αφύγρανσης στη λειτουργία ενός κλιματιστικού τις βραδινές ώρες, εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργεί επιπλέον και πολύ καλύτερες και ευνοϊκότερες συνθήκες στον ανθρώπινο οργανισμό). Επίσης λόγω των υψηλών θερμοκρασιών απαιτείται μέγιστη προσοχή και στη μέριμνα της φωτιάς στην ύπαιθρο καθότι οι συνθήκες θα είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκές για την έναρξη μιας πυρκαγιάς.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η απομάκρυνση της θερμής αέριας μάζας από νωρίς το πρωί της Δευτέρας 3 Ιουλίου, αναμένεται να επαναφέρει τη θερμοκρασία στα σημερινά και πάλι επίπεδα.

Λέκκας Εμμανουήλ
Μετεωρολόγος