Αν ερχόσασταν στα Φαλάσαρνα περίπου 2.000 χρόνια πριν θα αντικρίζατε ένα ξακουστό λιμάνι και μία πλούσια πόλη με εντυπωσιακούς ναούς και επιβλητικά τείχη.
Η αρχαία πόλη της Φαλάσαρνας ήταν αφιερωμένη στη νύμφη Φαλασάρνη και ήκμασε τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ.
Η πλούσια πόλη είχε δικό της νόμισμα και πλούσια ναυτική δύναμη, αλλά τα έσοδά της προέρχονταν κυρίως από πειρατικές δραστηριότητες, οπότε και καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 69 π.Χ.
Η Φαλάσαρνα αναμίχθηκε σε δύο πολέμους με γειτονικές πόλεις κράτη κατά την ελληνιστική περίοδο.
Ο πρώτος ήταν με την Πολυρρήνια, πιθανών λόγω διαμαχών για εδάφη. Ξεκίνησε στο τέλος του 4ου αιώνα και τελείωσε περί το 290 π.Χ., μετά τη παρέμβαση του Κλεομένη της Σπάρτης.
Η συνθήκη ειρήνης χαράκτηκε σε πέτρινη πλάκα η οποία σήμερα σώζεται στο μουσείο της Κισάμου.
Ένας δεύτερος πόλεμος έγινε ενάντια στην Κυδωνία περί το 184 π.Χ..
Η περιοχή εξερευνήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από Άγγλους, οι οποίοι εντόπισαν τον οικισμό και το κλειστό λιμάνι, ενώ συστηματικές ανασκαφές ξεκίνησαν το 1986.
Σήμερα τα Φαλάσαρνα αποτελούν δημοφιλή τουριστικό προορισμό και η παραλία τους είναι μία από της πλέον διάσημες της Ευρώπης.
Η λευκή άμμος δίνει στα κρυστάλλινα διάφανα νερά υπέροχους χρωματισμούς, ενώ η παραλία είναι τόσο εκτενής που, αν και κατακλύζεται από κόσμο, μοιάζει συνεχώς άδεια. Δυστυχώς, τα Φαλάσαρνα είναι εκτεθειμένα στους ανέμους, οπότε προτιμήστε μία μέρα με άπνοια ή πολύ ελαφρύ αεράκι αν δε θέλετε να υπάρχει έντονο κύμα και να σας μαστιγώνει η άμμος που παρασύρεται από τον αέρα.
Η περιοχή είναι εξαιρετικού φυσικού κάλλους και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.
Η παραλία στα Φαλάσαρνα χωρίζεται σε αρκετές μικρότερες παραλίες μεταξύ των οποίων παρεμβάλλονται βράχια ή αμμοθίνες.
Η πιο διάσημη, μεγαλύτερη και ίσως πιο όμορφη από αυτές είναι η Παχιά Άμμος, όπου θα βρείτε beach bars, αναψυκτήρια με ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.
Λίγο βορειότερα βρίσκεται η Μικρή Παραλία που μόνο μικρή δεν είναι, εφόσον εκτείνεται σε μήκος περίπου μισού χιλιομέτρου.
Αν δε θέλετε κόσμο και φασαρία, τότε μπορείτε να κατευθυνθείτε νότια της Παχιάς Άμμου. Εκεί θα συναντήσετε μία ακόμα εκτενή αλλά σχετικά απομονωμένη παραλία με άμμο και βραχώδη βυθό. Εξίσου απομονωμένες είναι και δύο ακόμα παραλίες, μία ακόμη νοτιότερα στο λιμανάκι του χωριού, καθώς και μία βορειότερα κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.
Αν μείνετε εδώ μέχρι αργά το απόγευμα, τότε μην τυχόν φύγετε μέχρι τη δύση του ηλίου, καθώς τα Φαλάσαρνα σας επιφυλάσσουν ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα.
Σας προτείνουμε επίσης ανεπιφύλακτα μία βόλτα μέχρι τα ερείπια της αρχαίας Φαλάσαρνας όπου η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι δωρεάν.