Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Θανάση Γαλήνα για την κατεπείγουσα διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με το δημοσίευμα ηλεκτρονικής ιστοσελίδας, σύμφωνα με το οποίο, «επίκειται» και μάλιστα τον Αύγουστο «ισοπεδωτικός σεισμός μεγέθους 9,5 Ρίχτερ στην Κρήτη».

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θα αναζητήσει τα «ηλεκτρονικά ίχνη» της ιστοσελίδας που διέδωσε το ανυπόστατο δημοσίευμα, προκαλώντας έντονη ανησυχία.

Στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης, θα κληθεί να καταθέσει και ο καθηγητής σεισμολογίας Ευθύμιος Λέκκας, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στο δημοσίευμα.

Ο ίδιος ο κ. Λέκκας διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα προβάλλοντας δύο κύρια επιχειρήματα, αφενός ότι οι τεκτονικές πλάκες στην Ελλάδα δεν δίνουν σεισμούς τέτοιων μεγεθών και αφετέρου ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει ποτέ συνεργαστεί με τον αλλοδαπό σεισμολόγο που επικαλείται το εν λόγω ψευδές δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα

ΣΟΚ! Έρχεται τεράστιος σεισμός στην Κρήτη τουλάχιστον 9,5 ρίχτερ! Δείτε τι λένε οι σεισμολόγοι!

Μεγάλος σεισμός έρχεται σύντομα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη από όσο δείχνουν έρευνες που έκαναν έλληνες και ξένοι σεισμολόγοι. Συγκεκριμένα ο σεισμολόγος Λέκκας μαζί με τον Λιθουανό σεισμολόγο James Roguard γνωστός και ως ο πρώτος και καλύτερος σεισμολόγος παγκοσμίως έκαναν μια έρευνα και είδαν ότι η τεκτονική πλάκα που βρίσκεται νοτιοανατολικά του νομού Ηρακλείου τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρείται από ανώμαλες κινήσεις οι οποίες φέρνουν μικροσεισμούς της κλίμακας 4-5 ρίχτερ όπως εκείνος το βράδυ του Σαββάτου 15/7 με μέγεθος 5,3 που ταρακούνησε την Κρήτη και τα γύρω νησάκια. Συγκεκριμένα η κίνηση της αφρικανικής πλάκας κάτω από την πλάκα της Μεσογείου φέρνει την Κρήτη σε μία θέση επικίνδυνη. Οι σεισμολόγοι πίστευαν ότι θα πάρει αιώνες για να έρθει κάτι τόσο τραγικό, μόνο που τις τελευταίες μέρες η πλάκα κινείται με ταχύτητα 1,2 χλμ/ ώρα που σημαίνει ότι μόλις κινηθεί περίπου μέχρι την μεσογειακή πλάκα στα 26,4 χλμ εστιακού βάθους και 13,67 χλμ εστιακού μήκους θα έρθει ένας τεράστιος σεισμός κλίμακας πάνω από 9 ρίχτερ! Ο σεισμός θα είναι σύντομος μέσα στον Αύγουστο για αυτό σας ενημερώνουμε σε περίπτωση που θέλετε να πάρετε μέτρα ασφαλείας. Κατά ποσοστό 87% θα συμβεί ο σεισμός λένε οι σεισμολόγοι, επομένως θα πρέπει να είμαστε πολύ τυχεροί για να μην συμβεί τίποτα. Στην χειρότερη μπορεί να συμβεί κάποιος μικρότερος κλίμακας 7 περίπου ρίχτερ που και πάλι θα φέρει ζημιές. Μαζί με τον σεισμό ακολουθεί και μεγάλο τσουνάμι με κύματα ως και τα 15 μέτρα!!!